Oaspeți de zile mari am avut onoarea să primim, ieri, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Și prilejul a fost pe măsură. În cadrul parteneriatului bilateral dintre Carolina de Nord și Republica Moldova, cu susținerea doamnei Elaine Marshall, Secretary of State of North Carolina, Ambasada SUA de la Chișinău ne-a bucurat cu o nouă și inedită donație de carte în limba engleză în domenii aferente instruirii inginerești la UTM.

Brian ASMUS, Ofițer pentru Afaceri Publice, si Victoria GHELBET, Asistent Afaceri Culturale la Ambasada SUA la Chișinău, alături de Irina Rusanovschi de la International Center for Cooperation & Development Phoenix și Moldova World Children’s Fund, au însoțit personal acest prețios lot de carte oferit Universității Tehnice a Moldovei, menționând că acest gest este expresia aprecierii eforturilor administrației UTM și a echipei Bibliotecii tehnico-științifice a UTM, care au grijă ca studenții să aibă acces la cât mai multa literatură pentru a-și îmbogăți cunoștințele în diferite domenii.

„Suntem onorați și foarte recunoscători pentru generozitatea cu care ne bucurați, din nou, cu cel mai prețios dar pentru o instituție de învățământ – cartea. Cu atât mai mult, cu cât donațiile din partea poporului american se repetă deja pentru a treia oară, ceea ce ne onorează și ne emoționează deopotrivă. Cu siguranță, studenții noștri vor aprecia și se vor bucura regăsind în lotul de carte oferit titluri care abordează subiecte know-how în domeniile de interes ale ingineriei”, a subliniat cu recunoștință rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN.

Suportul informaţional acordat prin această donație de carte vine în ajutorul studenților pentru însuşirea materiei de studiu de specialitate, dar şi pentru învățarea terminologiei tehnice, indispensabilă pentru un specialist calificat. Sunt prezente cărți din diverse domenii de studiu: matematică, fizică, chimie, ecologie şi ştiinţa pământului, arhitectură şi design, construcții, tehnologia alimentelor etc. Este o a treia donație de carte consecutivă oferită UTM din partea poporului american. Primele două constituindu-se din  240 ex. cărţi / 55 titluri, iar cea curentă –  din 140 ex. / 68 titluri. Cărțile vor fi distribuite la bibliotecile facultăților conform profilului de studii.

În semn de înaltă gratitudine, domnul rector le-a înmânat oaspeților o scrisoare de mulțumire adresată Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, prin care Universitatea Tehnică a Moldovei își exprimă recunoștința față de poporul american pentru acest gest mărinimos oferit în repetate rânduri.

Însoțit de către Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, rectorul Viorel BOSTAN i-a invitat pe înalții oaspeți la o excursie în laboratoarele moderne ale UTM, între care cele  implementate anterior în cadrul Departamentului Oenologie și Chimie la Facultatea Tehnologia Alimentelor, în Sala de degustare a vinurilor a Școlii de Somelieri din Moldova (de altfel, unica de acest fel certificată în Republica Moldova), precum și Amfiteatrul UTM din cadrul aceleiași facultăți, care se reconstruiește la moment în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Rectorul le-a vorbit oaspeților despre transformările și modernizările ce au loc în campusul Universității în scopul creării condițiilor confortabile de studii pentru actualii și viitorii UTM-isti, un exemplu în acest sens fiind și spațiul modern dat în folosință recent, în preajma Admiterii-2021, a Centrului Universitar de Consiliere și Ghidare în Carieră – CEGHID, condus de către temerarul Radu MELNIC.

La rândul lor, oaspeții au mulțumit administrației UTM pentru ospitalitate și vizita organizată, au remarcat importantele proiecte implementate la UTM cu suportul poporului american – Tekwill, ZipHouse, FabLab, laboratoarele Circle din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, care au devenit o carte de vizită a UTM și de care Universitatea se declară foarte mândră, subliniind în context dedicația conducerii Universității în crearea condițiilor moderne de studii și pregătirea de calitate a inginerilor, atât de necesari Republicii Moldova. De asemenea, au apreciat activitatea plină de pasiune și dedicație a doamnei directoare a Bibliotecii UTM, Zinaida STRATAN, precum și a echipei sale, care are grijă ca studenții să aibă acces la cât mai multă literatură pentru a-și îmbogăți cunoștințele în diferite domenii.

Mulțumim poporului american pentru susținerea necondiționată a pregătirii viitorilor ingineri pentru Republica Moldova!