30Nunțile în Moldova sunt adevărate show-uri cu actori care joacă propria lor poveste de dragoste, propriul spectacol, pus la punct pînă în cele mai mici detalii. Nunta este evenimentul principal în viața unui cuplu și nimeni nu poate  strica marele spectacol.

Frumusețea unei nunți moldovenești constă în succesiunea ritualurilor  specifice păstrate pînă astăzi chiar dacă au fost modificate și au devenit foarte pompoase.  De la îmbrăcatul miresei și pînă la dezbrăcatul acesteia e cale lungă, și nunța nu se oprește aici, căci moldovenii noștri ingenioși din fire mai inventează și ritualuri păgîne, altele decît cele moștenite sau ortodoxe. Dar nu ar fi moldoveanul moldovean dacă o nuntă ar petrece-o fără peripeții.

Totul începe chiar de dimineață cînd mirele vrea să-și ia mireasa din casa părinților ei. Acesta se tîrguiește cu vorniceii și scoate bani buni din buzunar pentru a-și lua destoinic mireasa. Fericiți, hulubașii merg la nașii de cununie care au o casă deschisă pentru toți oaspeții. Urmează cununia, procedura de la starea civilă și cheful propriu zis unde toată lumea se veselește pînă a doua zi dimineață.

Petrecerea de zile mari are loc de obicei într-un local pompos sau restaurant unde se adună toți oaspeții invitați oficial. Nunta este condusă de o tamada  care face chef, îndeamnă oaspeții, spune bancuri, vorbe mari, felicitări. Mai nou, moldovenii noștri organizează la nunți și concursuri diferite, și dansuri din timp pregătite de miri, și încă multe alte chestii deocheate. Toate astea pentru a face seara de neuitat pentru oaspeți și pentru copii care vor urmări înregistrările făcute peste ani de zile.

Momentul principal al unei nunți îl constituie adunarea banilor de la invitați, un mic cadou în bani cash care se plătește în euro sau dolari chiar dacă moneda națională este leul, iar sumele spuse oficial la microfon au cel puțin două zerouri.

Dezbrăcatul miresei este ultima procedură oficială și asta ar însemna transmiterea vălului miresei domnișoarei de onoare, semn bun de măritiș. După partea oficială urmează cea neoficială, desfășurată  a doua zi și poartă  titlul de „îndreptat” or moldovenii noștri se trag de la daci despre care se spunea că se întreceau cu vinul și băutura, iar tradiția aceasta e mai actuală decît oricare alta.

Cît de sărac nu ar fi  moldoveanul, dar cînd vine vorba de nuntă scoate , adună, împrumută, se desface în patru dar face nuntă copilului că așa e primit de cînd se știe, iar gura lumii nu o astupi cu nimic de asta totul trebuie să fie ca la carte.