BRD Logo18 decembrie 2013, Chișinău – Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Migrantului, pentru al doilea an consecutiv, programul DOR destinat copiilor și adolescenților din diaspora moldovenească, cu scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate cu țara lor de baștină, Republica Moldova. 

În vara anului 2014, în perioada 20-27 august, 80 de membri ai diasporei din diferite țări și 20 de persoane din Republica Moldova, din grupul de vârstă 12-17 ani, vor participa la o tabără de vară. În agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților. În cadrul lansării oficiale a programului, Victor Lutenco, șeful BRD a declarat:”Intenționat am  lansat programul DOR de Ziua Internațională a Migrantului pentru că ne dorim să celebrăm această zi prin continuarea unui program frumos, destinat copiilor din diasporă. Astfel, pentru anul 2014 am extins numărul participanților și am lărgit grupul de vârstă, ca răspuns la solicitările din diasporă. Ne dorim să avem cât mai mulți copii la tabără, cât mai mulți să poată vizita Republica Moldova, astfel încât aceștia să aibă experiența unui context al valorilor și tradițiilor naționale autentice.”

”Cei 80 de copii din diasporă vor avea ocazia să vorbească în limba română, să gătească bucate tradiționale, să cunoască tradițiile acestor locuri, să descopere elemente de istorie și multe alte lucruri noi pentru ei, împreună cu cei 20 de copii din Republica Moldova. Astfel, programul va fi și loc de întâlnire a diferitor culturi, datorită participanților selectați din diverse țări de reședință”, a precizat șeful BRD. Selectarea viitorilor participanți, în baza unui concurs al dosarelor, va fi realizată după următoarele criterii: vârsta cuprinsă între 12-17 ani; să înțeleagă și să poată comunica la nivel de bază în limba română (nivel de bază conversație și nivel mediu de înțelegere); să aibă o  stare de sănătate bună (dovedită prin declarația în scris a părinților); să aibă un spirit activ, motivat și creativ; să contribuie financiar la implementarea proiectului prin achitarea taxei de participare (de 100 euro) și achiziționa biletul tur-retur.

În cadrul programului va fi oferit un număr limitat de burse, care vor acoperi cheltuielile de transport și taxa de participare. Bursele vor fi acordate mai ales participanților care provin din familii vulnerabile atât din țară, cât și de peste hotare. Aplicanții pentru burse vor trebui sa prezinte dovezi pentru situația lor vulnerabilă, iar aceasta va fi confirmat de asociațiile din diasporă. Pentru a participa la concursul de selecție, candidații vor trebui să aibă realizată o acțiune de promovare a Moldovei, de asemenea, ei vor completa online formularul de participare. Pentru mai multe informații despre modalitatea de participare la concurs, accesați site-ul www.dor.md. Programul DOR este organizat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora și a fost pus în practică pentru prima dată în 2013. Beneficiarii de atunci au fost 25 de copii din șase țări: Portugalia, Italia, Grecia, Irlanda, Estonia și Republica Moldova.