Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) oferă o gamă largă de mecanisme de suport antreprenorial pentru tinerii din Republica Moldova care vor să inițieze propriile afaceri. Mesajul a fost punctat de către directorul general ODIMM, Iulia Costin, în cadrul workshop-ului:  “Stimularea Culturii Antreprenoriale în Rândul Tinerilor. Oportunități și Obstacole”, organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

“Pe parcursul anilor, ODIMM a elaborat și implementează numeroase programe, proiecte și instrumente de suport, care au drept scop integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și susținerea financiară pentru lansarea și dezvoltarea unei afaceri sustenabile. Din numărul total al beneficiarilor programelor de suport, gestionate de   ODIMM, peste 45% sunt persoane tinere” a subliniat Iulia Costin.

În context, a fost evidențiat faptul că ODIMM implementează din anul 2019 o inițiativă de suport dedicată în exclusivitate persoanelor tinere – Programul „Start pentru Tineri”, prin intermediul căruia 240 de tineri au fost susținuți financiar pentru a-și deschide propriile afaceri, iar peste 2 000 au primit educație antreprenorială.

Totodată,  este preconizată, până la sfarșitul anului curent, lansarea Programului de suport și mentorat pentru întreprinderile sociale care va facilita lansarea și dezvoltarea afacerilor sociale și angajarea, inclusiv, a tinerilor din păturile social-vulnerabile și cu dezabilități, în special din zonele rurale.

 

„ODIMM va continua să susțină implicarea tuturor grupurilor sociale în ecosistemul economic și să creeze oportunități palpabile de creștere pentru ÎMM-urile sociale. Crearea oportunităților pentru tineri și suportul oferit antreprenorilor în spiritul bunăstării sociale generale este cel mai bun mijloc de combatere a dezavantajelor pe piața muncii și a excluziunii sociale, în general. Grupurile dezavantajate pot pune la dispoziție economiei resurse prețioase, care necesită a fi valorificate în beneficiul tuturor și pentru o economie competitivă și sustenabilă”, a concluzionat directorul ODIMM, Iulia Costin.

 

Participanții la eveniment au abordat subiecte privind politicile economice și oportunitățile tinerilor în materie de antreprenoriat social prin prisma cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și dezvoltarea educației financiare în rândul tinerilor în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către stagiari și tinerii cercetători participanți în cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021 în cadrul proiectului IPRE „Schimbarea începe cu tine! – #BetheChange: Tinerii pentru Europenizarea Republicii Moldova”, implementat în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.