miepo_logo_on_white_primary_horizontal_tagline_rgbOrganizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) a fost creată în februarie 1999. Activînd în coordonare cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, MIEPO este abilitată să aplice politicile statului în vederea atragerii investițiilor și promovării exporturilor de produse moldovenești, creînd o premisă puternică pentru asigurarea creșterii durabile a economiei naționale.

Atribuțiile-cheie ale MIEPO sunt:

  • să acorde asistenţă companiilor în vederea extinderii către alte pieţe, promovării investiţiilor şi sprijinirii companiilor care doresc să-şi extindă afacerile în Republica Moldova;
  • să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor, prin susţinerea acestora în eforturile de diversificare a pieţelor şi creşterii exportului, precum şi sporirii competitivităţii la nivel internaţional;
  • să acorde, conform competenţelor, asistenţă la promovarea imaginii/mărcilor şi la administrarea resurselor informaţionale aferente.

Anul 2014 a devenit, odată cu modificarea statutului, unul de turnură în dezvoltarea  instituției. Odată cu relansarea rolului de coordonator al eforturilor în domeniul competitivităţii, promovării de ţară și atragerii investiţiilor, MIEPO a reuşit să dezvolte parteneriate constructive cu diverse proiecte în domeniul creșterii competitivităţii, dezvoltării întreprinderilor, dar și atragerii investiţiilor.

Consider drept o mare onoare faptul că instituţiei noastre i-a fost încredinţată administrarea proiectului de participare a Moldovei la World Expo 2015, – susține directorul MIEPO, Dona Școla-, mai ales că suntem la prima participare cu pavilion de ţară. E un proiect ambiţios și promiţător, cu o expunere la peste 20 de milioane de vizitatori din toată lumea – o oportunitate unică pentru a comunica despre Moldova și a promova produsele locale, mai remarcă directorul.

De altfel, anul 2014 a fost marcat pentru MIEPO prin importante realizări de ordin institutional: consolidarea și sporirea competenţelor echipei MIEPO, implementarea abordării sectoriale și gestionării resurselor pe bază de proiecte, dar și formarea unei platforme de comunicare și colaborare continuă cu asociaţiile de profil din ţară. MIEPO este în continua dezvoltare și formează în continuare o echipă cu personal dedicat atragerii investițiilor, consultanți sectoriale, precum și ofițeri regionali.