Pe 16 Februarie 2016 vă chemăm #LaDatorie, o instalație de artă contemporană, ce va fi expusă în incinta Bibliotecii Municipale „B.P Hasdeu” (bd. Ștefan cel mare și Sfânt nr.148), realizată de artistul Ștefan Eșanu

Instalația rezumă o multitudine de păreri sociale ca răspuns la întrebarea „Ce înseamnă pentru Dvs. datoria față de țară?”. Autorii proiectului doresc să senzibilizeze publicul asupra relației sociale dintre stat și cetățean printr-o prismă artistică, să promoveze un sondaj social, care să ne spună unde ne aflăm, încotro ne îndreptăm și ce trebuie să facem.

Ștefan Eșanu (Artist): Artele, in general reprezinta o platforma puternica de critica a oricaror societati, cel putin in stalele dezvoltate. Artele vizuale au un potential enorm de a scoate in evidenta stari

de lucuri sau probleme pe care le infrunta orice societate. Conceptul “La Datorie” are incarcatura necesara pentru a servi drept platforma critica din punct de vedere artistic pentru a scoate in public aspecte ale interactiunii dintre stat și cetățean.

Traian Chivriga (Curator) :Am decis să lucrăm cu Ștefan la acest proiect pentru că după 25 de ani de independență nu vedem un sens clar de datorie și de obligație morală față de țara în care trăim. Pe de o parte, am dat prea mult deja, pe altă parte, prea puțin am primit în schimb. Îmi este greu să spun care este datoria mea în special, din aceste considerente dorim să întrebăm concetățenii noștri, ce cred ei despre asta. E un subiect complicat și abstract, dar necesar de discutat. Acea viziune unitară despre unde trebuie să mergem, cred că trebuie să înceapă cu a răspunde la această întrebare.

Expoziția „La Datorie” va fi lansată cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), companiei Starnet, Victoriei Nagy Vajda, Publicis Moldova, Bibliotecii Municipale „B.P Hasdeu” și proiectului #UnArtOras.

www.hasdeu.md