Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat detalii noi despre desfășurarea ediției a XVII-a a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2018, ce va avea loc în perioada 31 ianuarie-04 februarie 2018, la CIE „Moldexpo”, sub patronajul Guvernului.

După cum a informat președintele CCI Sergiu Harea, genericul ediției curente a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” este – „Fabricat în Moldova – Fabricat pentru tine!„.

Pe data de 31 ianuarie 2018, pentru prima dată se va desfășura defileul de modă al brandurilor “Din Inimă”, care va începe la ora 10.30. Inaugurarea evenimentului va avea loc la ora 11.00, în incinta pavilionului nr. 2 al CIE „Moldexpo”. La ceremonia solemnă vor fi prezenți factori de decizie, reprezentanți ai autorităților publice și ai misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, agenți economici autohtoni și de peste hotare.
Conform agendei, în ziua deschiderii expoziției se vor desfășura Forumurile bilaterale Moldova – Belarus și Moldova- România. Mesele rotunde: „Economia Verde. Fabricat în Moldova” și „Învățământul dual”.

Programul evenimentului include și un Forum Internaţional de Afaceri la Cahul. Forumul se va desfășura la data de 1 februarie a.c, în municipiul Cahul. La eveniment se preconizează participarea a peste 200 de întreprinderi din Republica Moldova şi din străinătate, reprezentând diverse sectoare precum: agricultura, industria agro-alimentară, tehnologii informaţionale şi comunicaţii, textile, sectorul construcţiilor, energie regenerabilă, sectorul automotiv, industriile creative, etc. Forumul se va finaliza cu o sesiune de întrevederi bilaterale de afaceri menite să dezvolte relaţiile comerciale şi parteneriatele internaţionale.

Totodată, în cadrul expoziției se va organiza tradițional Târgul locurilor de muncă, organizat anual de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. La târg participă peste 40 de companii cu oferte de muncă.

Expoziţia va fi amplasată sectorial și în dependență de profilul de activitate în pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, după cum urmează:
1. Pavilionul Nr.1: Vor fi expuse întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, expoziții colective a 16 raioane ale republicii printre care: Anenii Noi, Cahul, Călărași, Dubăsari, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Nisporeni, Rîșcani, Ungheni, Criuleni și UTA Găgăuzia.
• Pavilionul Nr.2: Vor fi expuse întreprinderi textile, mobilă, bunuri de larg consum.
• Pavilionul Nr.3: Vor fi expuse companii prestatoare de servicii, instituții bancare, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, AGEPI, ANSA și meșteri populari.

Expoziția se va desfășura pe o suprafață de 3100 m2 și se preconizează că la aceasta vor lua parte aproximativ 420 de agenți economici din toate raioanele republicii și va fi vizitată de peste 43 000 de persoane.

Printre delegații oficiale din străinătate se numără reprezentanți din Republica Belarus, Ucraina, România, Turcia, Iran, Letonia și alte țări.

În cadrul conferinței de presă, Sergiu Harea a mai informat că de la începutul anului 2018, procedura de obținere a Carnetului ATA a devenit mai simplă și accesibilă. Astfel, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ca instituție abilitată cu dreptul de emitere a Carnetelor ATA, a aprobat un nou Regulament, care a intrat în vigoare la începutul acestui an.
Prin noul Regulament se urmărește simplificarea procedurii de solicitare și perfectare a Carnetului, ceea ce va spori atractivitatea și accesibilitatea acestui document internațional pentru mai multe categorii de persoane.

Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.

De asemenea, președintele Camerei a menționat că la data de la 11 ianuarie 2018, a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual prin Hotărârea Guvernului.
Regulamentul e fost elaborat la iniţiativa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu suportul CCI a RM şi a Proiectului ”Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic (GIZ)”, în scopul dezvoltării învățământului profesional tehnic în sistem dual, desfăşurării unei colaborări eficiente între educație și economie, întru atragerea investiţiilor, crearea noilor locuri de muncă şi sporirea atractivităţii şi imaginii ţării.
La moment actual, 49 agenţi economici au primit din partea CCI a RM, constatarea conformităţii pentru participarea în cadrul desfăşurării programelor de formare profesional tehnice prin învăţământ dual, pentru 21 meserii.

Informații suplimentare:
Serviciul de presă al CCI a RM,
tel.: 022 -22- 14- 80, e-mail: presa@chamber.md