Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Ambasada Bulgariei la Chișinău și Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei au organizat o prezentare de ”Produse alimentare și băuturi din Bulgaria”. La eveniment au fost prezenți Sergiu Harea, președintele CCI a RM, Consilierul Comercial al Ambasadei Bulgaria în Republica Moldova Bronislav Denev, Petar Valov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova cca 35 de antreprenori din țara noastră și 15 din Bulgaria.

În cuvintele de salut, Sergiu Harea a declarat că evenimentul de astăzi se datorează în primul rând cooperării pozitive pe care o are Republica Moldova și Bulgaria. Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică al RM, cifra de afaceri a comerțului exterior între Republica Moldova și Republica Bulgaria în primele 9 luni ale anului 2017 s-a ridicat la 111 milioane USD, o creștere de cca 27% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

Exportul către piața bulgară a ajuns la 58,3 milioane USD și a crescut cu 30%. Importurile s-au ridicat la 52,9 milioane USD și au crescut cu 24,8%.

Aceste cifre nu sunt mari, dar confirmă interesul și nevoia deosebită a comunităților de afaceri moldovenești și bulgare în dezvoltarea cooperării bilaterale”, a mai spus președintele CCI a RM.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova a salutat inițiativa organizării acestui eveniment, încurajând antreprenorii din cele două state să-și găsească noi parteneri de cooperare.

Potrivit lui Bronislav Denev, promovarea produselor bulgare în diferite state a început acum 8 ani în urmă, prima țară fiind România, iar astăzi, și-a exprimat speranța că în urma acestei întâlniri, mediul de afaceri din cele două state vor pune accent pe parteneriat și cooperare. Totodată, Consilierul Comercial al Ambasadei Bulgaria a prezentat cele 11 companii din domeniul alimentar și 4 companii din domeniul băuturilor.

Evenimentul s-a finalizat cu întrevederi B2B între antreprenorii din cele două republici.

Informații suplimentare:

Direcţiei Relaţii Internaţionale,

tel.: 022 -22 26 26, e-mail: inga.leontean@chamber.md.