Excelență, criza sanitară generată de COVID 19 nu numai că a afectat multe domenii de activitate, dar a cauzat și schimbarea agendei UE, care acum trebuie să se concentreze pe depășirea acestei situații, inclusiv pe imunizarea cetățenilor. În condițiile actuale, țările din vecinătatea UE, implicit Republica Moldova, parte a Parteneriatului Estic, mai rămân în vizorul Bruxellesului? Cu siguranță țările din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, continuă să beneficieze de sprijin din partea UE. Această susținere, care vine din partea UE, este vizibilă, simțită și apreciată de către cetățenii Republicii Moldova. Așa a fost anul trecut, imediat după declanșarea crizei pandemice, și continuă în acest an. Chiar de la începutul acestei situații a venit întreaga echipă a UE – Team Europe. Deci, instituțiile europene, țările membre, dar și investitorii europeni s-au angajat să susțină țara Dumneavoastră cu echipament medical și de protecție pentru cei din prima linie, pentru personalul medical, dar și cu asistență pentru redresarea economiei și prevenirea impactului acestei pandemii. Astfel, am reorientat o bună parte din proiectele noastre pentru aceste obiective. Desigur, UE s-a angjat și în oferirea unui lot de vaccin, care este un obiectiv primordial în stoparea răspândirii virusului. UE a finanțat plarforma COVAX, care cuprinde și țări din afara UE, iar RM este una dintre țările care vor beneficia de vaccin prin intermediul aceastei platforme. Există posibilități să primească vaccinuri și pe dimensiunea bilaterală. Deja există o ofertă generoasă din partea României, care va transmite Republicii Moldova o parte din vaccinurile sale. De asemenea, a ajuns la Chișinău un lot de ajutor umanitar – material medical foarte necesar, în valoare de 2,3 milioane de euro sau aproximativ 48 de milioane de lei. Anterior și Republica Cehă a transmis un lot de material medical. Aceasta după ce anul trecut mai multe state membre ale UE au ajutat Republica Moldova.

După alegerea în Republica Moldova a unui președinte cu viziuni pro-europene, mai mulți experți au menționat că dialogul dintre Chișinău și Bruxelles se va intensifica, va trece la o nouă etapă, declarațiile fiind argumentate și prin vizitele la Bruxelles și Paris ale președintelui Maia Sandu. Ce ar presupune această resetare? Da, am văzut cu totii că cetățenii moldoveni au votat pentru o schimbare, pentru reforme care ar contribui la dezvoltarea țării, ar face un loc de trai mai bun, de unde nu ar dori să plece, dar și o justiție corectă, care le-ar apăra drepturile. Aceasta a fost voința poporului exprimată în alegerile prezidențiale. Este de fapt ceea ce își dorește și UE, ca în statul prieten și vecin să fie o dezvoltare continuă, stabilitate și din acest motiv lucrăm împreună pentru obținerea unor rezultate palpabile. Există o bază puternică pentru a implementa reformele necesare, acestea reieșind din Acordul de Asociere RM – UE, dar trebuie, în primul rând, voință politică din partea decidenților de la Chișinău, cei care sunt responsabili de realizarea reformelor. Important este că aceste schimbări sunt reale și că există parteneri adevărați, de încredere la nivel de Legislativ, de Executiv, că doar așa, împreună, se pot obține rezultatele scontate, să fie susținere sustenabilă și o guvernare capabilă să nu dezamăgească așteptările oamenilor.

În prezent este negociată o nouă Agendă de Asociere Republica Moldova – UE, cu o durată de 7 ani.  Care sunt domeniile prioritare și după ce criterii sunt stabilite?De fapt, prioritățile și domeniile care se discută în contextul noii Agende de Asociere, așa cum ați spus, pe o perioadă de 7 ani, sunt cele care reies din Acordul de Asociere. Agenda presupune acțiunile pe termen scurt și mediu și duce la atingerea standardelor europene stabilite în Acordul semnat în anul 2014. Sunt obiectivele stabilite, cum ar fi asociere politică și integrare economică a Republicii Moldova cu UE. Prioritățile reies din reformele și schimbările care trebuie să se producă – justiție, funcționarea corectă și eficientă a instituțiilor de stat în forma în care ele trebuie să fie în slujba cetățenilor. Este vorba de instituții la toate nivelurile – central, regional, local, în toate domeniile care țin de viața oamenilor, de la economie până la drepturile consumatorilor, căci și acesta este un domeniu foarte important, la fel ca și drepturile salariaților. Trebuie de continuat implementarea Acordului de Liber Schimb, care deja a dat rezultate palpabile. Până în prezent s-a ajuns ca 2/3 din exporturile moldovenești să fie spre piața UE, dar mai este un aspect relevant – se îmbunătățește calitatea produselor, ceea ce face posibilă creșterea volumului exportului și în alte țări decât cele din UE. De asemenea, trebuie de lucrat în direcția ca Republica Moldova să exporte produse de origine animalieră, dar trebuie certificare și standarde europene, ceea ce este foarte important pentu producătorii moldoveni. Reiterez că un domeniu primordial care necesită reforme este cel al justiției, lupta cu corupția, funcționarea instituțiilor de stat, pentru a asigura un mediu propice pentru afaceri, care ar permite atragerea investițiilor străine, dar și a celor interne. Dacă va exista echitate și toți vor fi egali în fața legii, atunci mulți cetățeni ar dori să-și lanseze afaceri în Moldova și în așa mod se vor deschide noi locuri de muncă, ar fi o dezvoltare economică și moldovenii nu ar mai fi nevoiți să plece în altă parte, în căutarea unui trai mai bun.  

UE, în utimul timp, colaborează direct cu administrații publice locale în vederea implementării unor proiecte de infrastructură sau de menire socială. Această modalitate de asistemță financiară, inclusiv prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, este mai eficientă decât cea oferită la nivel guvernamental? UE continuă să ofere asistență, spirjin Repubicii Moldova la toate nivelurile, dar cu anumite condiționalități. Or, condițiile care le punem sunt parte a atitudinii noastre și sunt necesare, deoarecere generează eforturi din partea autorităților în implementarea reformelor. Chiar și partenerii noștri de la Chișinău ne spun că aceste condiționalități ajută, responsabilizează clasa politică. Or, reformele trebuie să fie reale, nu mimate, nu pentru raportare la Bruxelles. Aceasta ce ține de nivelul central. În ceea ce privește asistența pentru administrațiile locale, deja avem mai multe proiecte care asigură pluralismul și asta ne face să credem că nu se vor întâmpla situații cum erau în trecut, când primarii erau nevoiți să treacă dintr-un partid în altul pentru a beneficia de sprijin și asistență de la centru pentru a construi un drum sau să instaleze lumină. Asemenea fenomene nu trebuie să mai existe în societatea moldovenească. Astfel, sprijinul direct oferă administraților publice locale oportunitatea să se dezvolte așa cum își doresc. Referitor la GAL, trebuie să spun că este un val de energie, de entuziasm și le susținem prin Inițiativa Leader, un rol primordial avându-l partenerii din Polonia, de la Solidarity Fund. Aceste proiecte contribuie la susținerea zonelor rurale, la dezvoltarea lor. Deci, orice sat din Modova în care sunt oameni cu idei interesante pentru dezvoltarea localității, prin intermediul societății civile, în parteneriat cu administrația  publică locală, sectorul privat, poate deveni parte a unui GAL. Desigur, se implementează multe proiecte și pe dimensiunea bilaterală, cu parteneri de dezvoltare din diferite țări. Și să nu uităm că împreună suntem mai puternici.

Da, cu acest scop – de a susține Republica Moldova, cetățenii ei, în aprilie 2020 a fost lansat Programul de granturi mici finanțat de UE. Câte proiecte au beneficiat de finanțare în acest format și ce domenii au acoperit aceste proiecte? Noi avem mai multe proiecte de granturi mici, pe diverse domenii, inclusiv pentru întreprinderi mici și mijlocii. Pentru programul lansat anul trecut am primit mai mult de 100 de cereri de susținere, până acum reușind să oferim suport financiar pentru 16 dinte ele. Si vom continua în mod frecvent acest format de asistență, deoarece am constatat că este o experiență foarte bună. Acum sunt în derulare mai multe proiecte pentru Cahul, Ungheni. Iar în a doua jumătate a anului vor fi inițiate proiecte în localități din întreaga țară, cu mai multe resurse. Vom începe de la suma de 16 milioane de euro.

Din septembrie 2017, când V-ați început mandatul de șef al Delegației UE în Republica Moldova, și până în prezent, în țara noastră au fost multe turbulențe în politica moldovenească, acestea planează și acum, când nu este un Guvern cu atribuții depline,  un Legislativ care nu mai reprezintă interesele alegătorilor. UE cum poate ajuta Republica Moldova în depășirea situației de criză? Da. Așa este – au trecut mai mult de trei ani de la venirea mea la Chișinău și constat o dezvolate dinamică a Republicii Moldova. În această perioadă au avut loc mai multe schimbări, deoarece cetățenii și-au dorit aceste schimbări și tot ei, cetățenii beneficiază de ele. Este un proces pe care UE l-a susținut. A încurajat clasa politică să facă unele reforme, deoarece a pus anumite condiții în acordarea asitenței financiare și acestea au ajutat. Or, a oferit și sprijin financiar în susținerea acestor reforme. Vă asigur că UE va oferi și în continuare oportunități, șanse de a fi făcute schimbări în beneficiului cetățenilor Republicii Moldova.

Notă: pozele au fost făcute până la declanșarea pandemiei Covid-19.