^8A75C4F2CD3D2062D842DD9A7CB5A76C4E70F7CD6F276196E6^pimgpsh_fullsize_distrRoberto Menici împreună cu partenerul său moldovean, dezvoltă la nordul Moldovei, deja de peste 22 de ani, o companie cu nume poetic Floribel, o afacere de succes în domeniul creşterii arbuştilor ornamentali şi plantelor decorative. „Arabia Saudită are petrol, iar Moldova are pământ. Mai bun pământ ca în Moldova nu există în întreaga lume. Dacă aş avea acest pământ în Italia aş fi miliardar. Moldova este locul ideal pentru a face afaceri în agricultură şi floricultură”, mărturisește franc Roberto.  

„Petrolul” Moldovei este pământul … 

Roberto are o plantaţie de 70ha la periferia municipiului Bălţi, îngrijită ca la carte, de care este foarte mândru. Investiţia a fost şi ea pe măsură, dar, spune Roberto, efortul s-a meritat pe deplin. Sutele de mii de dolari investiți în primii patru ani în afacerea „Floribel” au dat roade, iar astăzi afacerea lucrează doar pe profit.

Roberto a cunoscut Moldova la începutul anilor 1990, fiind primul italian care a deschis o afacere în Republica Moldova imediat după obţinerea independenţei. Împreună cu asociatul său moldovean, Ion Rotari, a creat în anul 1992 Societatea mixtă moldo-italiană „Floribel”, care la moment, este cea mai mare întreprindere privată de arbuşti decorativi din Moldova.

 Costul forţei de muncă este un alt avantaj forte de care a fost atras Roberto atunci când a decis să deschidă afacerea în Moldova. Este mult mai ieftin să angajezi personal în Moldova, decât în Italia. În acelaşi timp, omul de afaceri spune că salariile muncitorilor de la „Floribel” corespund nivelului de salarizare din Republica Moldova, dar şi nivelului de pregătire al personalului este pe măsură.

De-a lungul anilor, italianul a adus sute de soiuri de arbuşti şi plante decorative din Europa şi chiar din SUA pe care le creşte pe plantaţiile sale roditoare din Moldova.

Astfel, pe hectare întregi creşte mesteceni, sălcii, aluni, frasini, salcâmi, plopi şi sute de plante decorative, de diferite specii, dimensiuni, culori şi mirosuri, pe care le exportă ulterior în toată Europa și nu doar. Bogăţia cultivată la „Floribel” a ajuns în SUA, Italia, Franţa, Germania, Rusia, România, Cehia, Kazahstan, Ucraina şi multe alte țări. Circa 70% din producţie este exportată, iar 30% este comercializată pe piaţa internă.