9Iubea sportul. Se antrena asiduu în fiecare zi. Toţi îl vedeau campion şi el dorea să obţină titlul de maestru în sport.

Dar nevoia te duce unde nu ţi-i voia. Când avea 19 ani, în îndepărtatul 2003, a lăsat părinţii, prietenii, locurile dragi, halterele şi a pornit spre Italia. Ţara care astăzi îi este a doua casă.

Dar cum greutăţile halterelor sunt întrecute de acele ale vieţii, la început, a stat o perioadă fără nici o sursă de venit. Noroc de oamenii cu inimă mare care l-au ajutat. Deprins cu orice muncă moldoveanul nostru a schimbat numai câteva job-uri şi s-a stabilit la o patiserie. Nu ştia nimic despre patiseria italiană şi de pizza doar auzise. Dacă cândva la patiserie lucrau cinci persoane, printre care şi patronul, care  lucra cot la cot  cu muncitorii, criza financiară a făcut ca numărul de angajaţi să se reducă.  Au rămas doar doi: Grigore-moldoveanul şi Mauro-italianul. Ceilalţi, toţi italieni, au fost concediaţi. Acum datorită răbdării, hărniciei, devotamentului moldoveanul este mai mult decât un muncitor. Mauro şi Grigore sunt azi buni prieteni. La patiserie se lucrează noaptea, ca dimineaţa pizza proaspătă să ajungă pe mesele veneţienilor. În asemenea condiţii spotul de performanţă a fost dat uitării. Calm şi răbdător din fire a primit această circumstanţă cu seninătate. Va veni şi timpul sportului. Şi iată că a venit. Cu şase luni în urmă s-a înscris la un club sportiv. A ales boxul fiindcă clubul acesta e mai aproape de casă şi de serviciu. Chiar din prima săptămână antrenorul a observat capacităţile fizice ale noului venit şi i-a propus după prima lună sa intre în ring. Iniţial nimeni nu ştia că este moldovean, au aflat abia atunci când a trebuit să prezinte certificate medicale pentru a merge la competiţii. În Moldova are o mică afacere, dar visul lui cel mai mare este să devină maestru în sport, să deschidă un club sportiv acasă, la Nisporeni. Azi e maestru la făcut pizza. Se întrece cu orice bucătar italian. Aşa că oraşul Veneţia mănâncă, fără să ştie, pizza moldovenească. Mauro zice în glumă: „pizza made in Moldova”. Moldovenii sunt plini de talente. Aşa că Italia s-ar putea să se îmbogăţească cu un nou campion, pe care  doar numele Ciobanu Grigore şi dorul de casă,  să-i dezvăluie originea de moldovean. În rest… un italiano vero.