De ani de zile observăm, mai ales în perioada de primăvară-vară, copii care se joacă și aleargă după porumbei în parcurile din toata Republica Moldova. Un joc, care, desigur, pare a fi frumos, dar trebuie să știm că este unul foarte periculos.
Informam întreaga societate civila, parinții, în special mamele pe care le vedem mereu cumpărănd hrișcă, orez și alte semințe și le permite copiilor să hrănească porumbeii că aceștia transportă peste 60 de infecții și boli, transmise direct sau indirect la oameni.
În Europa, de ani de zile, sănătatea publică oferă reguli foarte specifice cu privire la prevenirea bolilor, care pot fi transmise de unele păsări, cum ar fi porumbeii. Vorbim despre boli precum Ornitoza și Salmoneloza. Dar și toxoplasmoza, criptococoza și histoplasmoza. Agenții patogeni se găsesc în excrementele acestor păsări. Și nu este nevoie de contact direct. De foarte multe ori, de fapt, vântul, aspiratoarele sau ventilatoarele pot transporta praful infectat conținut în excrement în aer. Dintre bolile transmise, ornitoza este, cu siguranță, cea mai gravă și se prezintă ca o septicemie infecțioasă sau o pneumonie atipică. Această boală se transmite prin aer, prin respirația prafului de gunoi de la porumbei și rezultatul, în formele pulmonare, poate fi fatal. O altă patologie gravă este histoplasmoza, care apare ca o infecție cronică, localizată sau răspândită a sistemului imunitar. Adesea confundat cu tuberculoza, de obicei, regresează spontan, deși cazurile fulminante pot fi fatale.
Să nu mai vorbim de aspectul practic. Miros neplăcut, dar si natura caustică a escrementelor de porumbei provoca daune semnificative acoperișurilor, în special structurilor pe bază de gudron, iar în unele cazuri durata de exploatare a acoperișului a fost redusă la jumătate.