O toamnă verde și caldă adusă, astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei de inaugurarea unui laborator PowerTech în cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică. Lansat în cadrul verticalei PowerTech – o platformă ce conectează diferiți actori din industrie, care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor, laoratorul a fost creat cu suportul proiectului Tekwillsusținut de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau.

„Este un concept nou, mult așteptat, foarte important pentru Republica Moldova, devenit posibil cu susținerea USAID, care a investit mult în dezvoltarea sectorului energetic, iar prin acest proiect oferă noi oportunități și pentru pregătirea unei noi generații de specialiști în domeniu. Mulțumiri aparte și Guvernului suedez – un alt partener al proiectului, lider mondial în promovarea energiilor și a mediului prietenos. Spiritul inovativ în proiect a fost adus de către Tekwill și directoarea acestuia, Ana CHIRIȚA. Mulțumiri aparte pentru sprijinul acordat rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN!  Ne-ați permis să visăm și astăzi acest vis devine realitate”, a declarat decanul Facultății Energetică și Inginerie Electrică, conf. univ., dr. Victor GROPA.

„Deschiderea acestui centru reprezintă începutul unei noi povești de succes la UTM, care aduce cu sine multiple beneficii pentru Universitate. Inovațiile vin atunci când este și o cultură a inovațiilor. Noi suntem foarte grijulii în ceea ce ține de schimbările în sistemul educațional. Acest PowerTechLab este acolo unde inovația va înflori”, a menționat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN.

Subliniind importanța Laboratorului PowerTechLab, reprezentanta Ambasadei Suediei, Madelene EICHORN, a declarat: „Guvernul Suediei este mândru de a fi parte a acestui proiect de promovare a energiei sustenabile, care este și parte a dezvoltării Europene. Suedia își are aportul său în dezvoltarea statelor în tranziție. Durabilitatea mediului înconjurător este unul din pilonii principali de bază pentru a susține domeniile de colaborare. În domeniul dezvoltării economice este o soluție de susținere și de a asigura sustenabilitatea mediului înconjurător.”

„Laboratorul va contribui și la crearea unei curricule noi, a subliniat vicedirectorul USAID, John RIORDAN. Acest curriculum va ajuta la modernizarea și creșterea calității și îmbunătățirea conținutului necesar prin crearea unor instrumente IT digitale și moderne. Astăzi vedem prima piesă a acestui puzzle.”

Ana CHIRIȚĂ, directoarea Proiectului TEKWILL, a menționat că Tekwill s-a angajat în promovarea utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei precum FinTech, AgTech, PowerTech și MedTech. Drept urmare, a fost lansată Verticala PowerTech, care cuprinde mai multe programe, menite să asigure integrarea tehnologiilor în domeniul energiei durabile, între acestea regăsindu-se și Laboratorul PowerTechLab, inaugurat astăzi la Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică.

Înzestrat cu echipamente moderne pentru studiul mașinilor electrice, PowerTechLab va oferi noi servicii și instruire în domeniul energiei durabile atât pentru studenți, cât și pentru startup-uri.