Interviu cu directoarea Centrului Educațional „Quo Vadis” despre necesitatea studierii unei limbi străine, oportunitatea de a păși pragul instituției și avantajele celor care o fac. 

„Quo Vadis” sau latinescul „Unde mergi” nu e doar veșnica întrebare despre drumul care vrea să-l parcurgă fiecare dintre noi în această viață. Asta pentru că, de cele mai multe ori, acest drum este undeva în afara Moldovei, iar ținând cont că, odată pornit pe această cale ai nevoie și de o limbă străină, „Quo Vadis” este exact și răspunsul. Fondat în 2003, Centrul Educațional „Quo Vadis este primul de acest gen în Moldova, fiind și unicul „centru de studiere limbilor străine” din țară autorizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Cei care vin să studieze aici, fie că este vorba de adulți sau copii de la vârsta de doi ani, pot studia limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, turcă, portugheză, română sau rusă, ultimele două fiind solicitate, cel mai des de către cetățenii străini veniți în Moldova. Unul dintre studenții care a trecut prin școala „Quo Vadis” a fost și italianul Luigi Savoia. Anume el a realizat un interviu (în limba română) cu directoarea acestui centru educațional – Doina Crigan.

Vă invităm să-l citiți!

Doina Crigan:Exact așa cum societatea noastră se schimbă, tot așa metodele de predare se perfecționează întruna și apare ceva nou, interesant.

De ce ar trebui să alegem „Quo Vadis”? Pentru că mai sunt școli de studiere a limbilor străine în Chișinău. Da, într-adevăr, orașul e plin de cursuri de limbă străină, dar nu de cea mai bună calitate, în majoritatea cazurilor. Suntem pe piață deja de peste 15 ani și am reușit să ne formăm o poziție de lideri cu cadre calificate. Respectiv, ceea ce pe noi ne diferențiază în prezent față de orice altă școală de limbă străină, ar fi acreditarea – suntem unicii, la moment, care deținem acreditare de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Noi suntem unicii care am trecut prin Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare (ANACEC).

Ce reprezintă acreditarea de la Minister? Noi suntem, la moment, unicii autorizați să desfășoare instruire prin cursuri   și respectiv să eliberăm certificate. Este o procedură destul de riguroasă. Vine o comisie, îți verifică toate programele, cadrele, asistă la ore. Comunică cu studenții, cu foști studenți, verifică portofoliul fiecărui profesor. Sunt niște standarde internaționale care trebuie întrunite și pentru fiecare se adună puncte. Văd care sunt întrunite, care nu, iar la urmă primești avizul lor final. Adică, ei spun – poate școala asta să desfășoare instruire prin cursuri de limbi străine sau nu. Ei, la rândul lor sunt membri ai organizației internaționale ENQA (n.r. Asociația Europeană de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), care le oferă dreptul să eliberăm certificate recunoscute internațional.

Am văzut că școala e foarte mare. Are câteva etaje și o mulțime de cabinete… Da, avem nevoie de spațiu. Lucrăm cu adulți, cu copii, copii de clasele primare, liceale, cu companii. Sunt cursuri pentru adulți, cursuri individuale…

De la ce vârstă? Copiii încep să învețe engleza de la vârsta de patru ani. Avem inclusiv programele de grădiniță. Acolo fac engleza. Avem unii care vorbesc fluent engleza.

Dar în afară de engleză ce limbi se mai studiază? Este germana, spaniola, italiana, franceza, româna, rusa. Acestea sunt de bază. Mai este solicitată pe alocuri turca, portugheza…

Deci, lucrați și cu companiile moldo-mixte? Da, inclusiv cu companii internaționale. Avem foarte mulți clienți corporativi.

În caz că noi plecăm să lucrăm, în altă țară desigur, diploma o să fie valabilă? Da, vă folosiți de certificatul eliberat de către noi oriunde. Desigur că sunt instituții care, de exemplu, cineva solicită TOEFL, IELTS sau Cambridge. Dar cine nu are nevoie de aceste certificate internaționale, atunci la fel de bine se folosește cu certificatul nostru care atestă nivelul de cunoaștere. Apropo, mai spuneam că suntem centru autorizat de pregătire și susținere a examenelor Cambridge. Chiar săptămâna viitoare vom găzdui acest examen.

Ce înseamnă examenul Cambridge? Cambridge are mai multe etape. Examenul poate fi susținut de diferite categorii de persoane. Atât de profesori, cît și persoane de orice vîrstă, inclusiv copii. Doar că pentru fiecare categorie sunt examene de complexitate diferită. De exemplu, profesori care vor să-și crească calificarea, vor să fie mai buni în ceea ce fac ei, vor să aibă un certificat internațional eliberat de o instituție recunoscută la nivel internațional cum este Cambridge. Respectiv, vin și susțin acest examen. Se stabilește data examenului, examinatorii vin la noi din străinătate, desfășoară partea orală față în față cu persoana, își fac notițele și, altă probă, este proba scrisă, la calculator. Este supraveghetor și se petrece examenul on-line. Își iau examenul de nivel. Pentru Bacalaureat este nevoie de B2. Își iau aceste documente și, în baza lor, pot fi scutiți, automat de Bacalaureat și cu ele pot aplica la orice universitate. Sau, ca să aplice la o universitate este nevoie de C1.  Bine, nu orice, dar sunt un șir de circa 12 mii de universități care acceptă certificatul Cambridge.

Cum sunt formate clasele? Persoana este testată. Testarea este gratuită, oricine poate veni. Se testează gratuit. Își află nivelul și deja, dacă vrea să se înregistreze, ne uităm ce grupe avem pentru nivelul respectiv. Îi spunem ora – poate fi dimineață, la amiază, seara, își alege ora și începe să frecventeze pe module.

Câți învățători predau la Quo Vadis și cum i-ați recrutat? Cred că peste 20. I-am selectat pe parcursul anilor. I-am mai perfecționat. Oricum, perfecționarea e continuă. Avem lunar traninguri pentru profesori, aici, în centru. Vin la noi traineri străini. În general, profesatul este o meserie care nu e ceva care ai învățat, cunoști și stai pe loc. Mereu apar tehnici, abordări, metode noi față de studenți. Exact așa cum societatea noastră se schimbă, tot așa, metodele de predare întruna se perfecționează și apare ceva nou, interesant.

Un mesaj pentru viitorii vorbitori de limbă străină?! Probabil că în societatea noastră este stringentă cunoașterea a cel puțin încă unei limbi, străine, pe lângă limba nativă, ceea ce îți asigură un job mai bun, oportunități, deschidere în străinătate, să comunici, să interacționezi cu oamenii. Așa că, veniți, învățați, perfecționați-vă!

Vă mulțumesc!

 

Adrese: str. A. Șciusev 82 (intersecție cu str.Bănulescu Bodoni)

Telefoane: (+373) 22 223 147 – (+373) 22 214 220 – (+373) 22 999 988 – (+373) 69 282 453

Email: office@quo-vadis.md

Ore de lucru: Luni – Vineri 08.00 – 21.00 – Sîmbătă – Duminică 09.30 – 14.00