Relații de încredere și trasabilitatea imediată …

Dle Grama, în calitate de ministru, care consideraţi că este sarcina Dvs. principală?

Din păcate, trebuie să recunoaştem că, în ultimii ani, oficialii, fermierii, exportatorii şi importatorii s-au îndepărtat unii de alţii. Având în vedere concurenţa acerbă unde lupta are loc între naţiuni întregi, noi, fiind o ţară agrară, vom putea supravieţui doar unindu-ne forţele, pentru a putea soluţiona problemele comune. Astfel, scopul pe care mi l-am propus odată cu venirea în funcția de ministru a fost de restabili relațiile de încredere între fermieri și Minister.

Pentru aceasta am întreprins mai mulți pași printre care includerea în componența a trei organe de gestionare a programelor și proiectelor de asistență externă (Consilii/Comitete de Supraveghere), a reprezentanților asociațiilor și organizațiilor profesionale de profil și profesionale ale fermierilor. Totodată, fermierii sunt implicați activ în procesul de luare a deciziilor prin consultarea opiniei în cadrul ședințelor de lucru pe subiecte de actualitate.

Dețineți funcție de ministru de aproape jumătate de an, în această perioadă ați reușit să identificați momentele vulnerabile din domeniul agriculturii și industriei alimentare? Care sunt acestea?

În agricultură, zilnic apar sute de probleme, însă dorința noastră este ca agricultori să vadă în Minister un sprijin și un ajutor. Am fost numit în calitate de ministru într-o perioadă în care se cer acțiuni concrete și neîntârziate. Vin din domeniu, deoarece anterior am activat în calitate de viceministru, și cunosc problemele pe care le întâmpină agricultorii. Mă refer aici la Legea subvenționării, Legea zilierilor, irigarea, Creditul Polonez, pe care l-am relansat și sperăm că va merge foarte bine, Codul funciar (mulți ani nu s-a făcut nimic în această direcţie) – sunt câteva lucruri pe care noi tindem să le realizăm.

Referitor la asigurarea în agricultură am inițiat un proces amplu de consultări cu agricultorii și cu asiguratorii. În cadrul ultimei ședințe a fost luată decizia de a crea un grup de lucru care va elabora un mecanism legislativ eficient în domeniu.

Condițiile meteo din ultimele săptămâni au confirmat îngrijorările noastre în ce privește modernizarea sistemului antigrindină și extinderea suprafețelor protejate. Sudul țării este cel mai afectat de ploile cu grindină iar pentru a soluționa problema este necesar să dublăm numărul punctelor de lansare a rachetelor.

Ne propunem ca, în următorii trei ani, să dotăm sistemul cu echipament automatizat, iar punctele de lansare a rachetelor să fie amplasate în toată ţara. Automatizarea ne va permite să reacționăm mai rapid, să fim mai eficienți în lucrul cu norii și cu grindina.

Cu sprijinul partenerilor credem că vor reuși să modernizăm acest sistemul învechit.

Urmărim cu interes inițiativele pe care le promovați. Care credeți că sunt realizările pe care le-ați înregistrat în acest răstimp?

Prefer să vorbească alții despre reușitele pe care le înregistrăm și pentru realizarea cărora depunem tot efortul necesar, împreună cu echipa de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, pe care am onoarea să o conduc. Am realizat analiza activității instituțiilor subordonate Ministerului, în baza cărora au fost efectuate schimbări de management la majoritatea întreprinderilor, alte instituții sunt în proces de reorganizare, ceea ce va permite să micșorăm pierderile pe care le avea statul anual prin întreținerea acestora. Am inițiat reforma în știință și educație, iar un prim pas constituie hotărîrea Guvernului privind reorganizarea în Centre de Excelență a Întreprinderii de Stat „Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău” și Instituţia Publică „Colegiul Agricol din Țaul”.

Am reușit să „punem pe roate” așa numitul Credit Polonez. Țin să menționez că în pofida rezistenței din sistem, primele două dosare de finanțare au fost aprobate de Guvernul Poloniei. Sperăm foarte mult că autoritățile poloneze vor accepta prelungirea acestui instrument de sprijin pentru fermieri din Republica Moldova.

Care sunt mecanismele de ajutor disponibile pentru fermierii din Republica Moldova?

Tot timpul pornesc de pe poziția că trebuie mai puțin să încurcăm agricultorilor și să-i ajutăm acolo unde avem posibilitatea. La ziua de azi, susținerea noastră este prin AIPA, subvenții și prin unitățile de implementare pe care le are Ministerul. Statul are diferite proiecte avantajoase, instrumente financiare. Nu pot să spun că sunt foarte multe, totuşi, ele există şi încercăm să căutăm în permanență instrumente financiare noi.

Cum credeți că se va schimba agricultura după învestirea Dvs. în funcție?

Agricultura este un domeniu în care rezultatele nu vin momentan și ceea ce faci acum, modificările sau reformele care le implementăm, vor da rezultate peste ceva timp. Toate schimbările pe care ni le-am propus pentru anul curent vor avea deja rezultate în anul 2017, vorbesc aici despre Legea subvenționării și Legea calamităților. Noi tindem să aprobăm, să implementăm cât mai multe legi și deja ulterior să fie roade. Aș vrea ca cel puțin agricultorii să spună că, într-adevăr, s-au făcut lucruri bune, și că așteptăm un rezultat pozitiv.