gherman.atenaÎn perioada 14-15 octombrie 2015, Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, s-a aflat în vizită la Atena la invitația Viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe al Republicii Elene, Evangelos Venizelos.

Evagelos Venizelos a făcut referință la vizita sa la Chișinău, în luna aprilie anul curent, și la faptul că Republica Moldova a făcut pași deosebit de importanți în direcția apropierii de Uniunea Europeană, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE și obținerea unui regim liberalizat de vize. Ministrul de externe elen a promis că acest Acord va fi ratificat de Parlamentul Republicii Elene cât de curând posibil.

Cei doi miniștri au semnat Programul executiv de cooperare în domeniul culturii, educației și științei între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Elene pentru anii 2014-2016. Totodată,  oficialii au menționat că Republica Moldova și Republica Elenă au deja un număr mare de acorduri și documente în vigoare, dar ar menționa în special Memorandumul semnat la Chișinău, pe 8 aprilie 2014, între cele două ministere de externe pentru transferul de cunoștințe și experiență în domeniul integrării europene. ”Dna Gherman a avut amabilitatea să ne prezinte o gamă de idei pentru a activiza acest Memorandum de cooperare în domeniul integrării europene, semnat între ministerele de externe ale Greciei și Moldovei la data de 8 aprilie 2014, la Chișinău, iar noi, la rîndul nostru, vom coordona serviciile noastre pentru a satisface cu cea mai mare viteză aceste solicitări”, a menționat Evangelos Venizelos.

În declarațiile pentru presă, cei doi miniștri s-au referit la legăturile istorice și culturale, la relațiile bilaterale excepționale dintre Grecia și Moldova, la ritmul intens al dialogului politic, necesitatea și potențialul sporirii cooperării economice.  Oficialii au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, Balcanii de Vest, politica de extindere a UE, securitatea energetică, politica și securitatea regională. O atenție specială i-a fost conferită discuțiilor cu privire la cooperarea în cadrul OCEMN, Republica Moldova urmînd să preia președinția rotativă a organizației de la Republica Elenă, pentru primul semestru al anului 2015.

Ministrul de externe elen a subliniat că Grecia a fost întotdeauna un susținător ferm al parcursului european al țării noastre. Totodată, oficialul a evidențiat că Grecia respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, susține negocierile în formatul 5+2 în problematica transnistreană și programul de consolidare a încrederii pus în aplicare cu sprijinul Uniunii Europene.

La rîndul său, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, dna Natalia Gherman a confirmat relațiile bilaterale excelente, a subliniat necesitatea de a crea o cooperare mai puternică și durabilă în sectoare precum cel energetic, comercial, științific și al educației. De asemenea, dna Ministru a remarcat eforturile depuse de Guvernul elen pentru a depăși perioada crizei economice, menționînd că acest efort și experiență este valoroasă pentru Republica Moldova.

În contextul vizitei la Atena, membrii comunității moldovenilor din Grecia au avut o ocazie specială de a comunica deschis cu dna Ministru Natalia Gherman, efectuând un schimb util de informație și idei cu privire la politica internă din Republica Moldova, prioritățile politicii externe, încurajarea schimbului de studenți, cooperarea culturală, contribuția moldovenilor din Grecia la procesul democratic al Moldovei, la crearea unui viitor European prosper pentru generațiile viitoare.

Svetlana Lisagor Vergis, Atena

Foto: Veaceslav Bondarciuc