La Brașov a fost inaugurată Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la care participă cca. 100 de companii autohtone

Cca.100 de companii autohtone şi-au prezentat produsele la Expoziţia „Republica Moldova Prezintă”, care se desfăşoară în premieră în Piața Sfatului din județul Brașov, România, în perioada 15-17 iunie 2018.

Evenimentul are drept scop facilitarea schimbului de experiență și bune practici, crearea celor mai favorabile condiții de interacțiune și colaborare necesare susținerii producătorilor autohtoni, promovării imaginii Republicii Moldova, amplificării relațiilor comercial- economice cu România.

În discursul de inaugurare a expoziției, Sergiu HAREA, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a menționat că: “Prin evenimentul de astăzi ne propunem contribuirea la consolidarea și îmbunătățirea relațiilor economice dintre companiile din Republica Moldova și potențiali parteneri din România, prin încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare. România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Conform datelor Biroului Național de Statistică al RM, România se situează pe locul I în top țări – partenere ale Republicii Moldova în derularea exporturilor, cu o pondere de 25,14% din totalul exporturilor moldovenești, pondere care an de an arată o creștere de cel puțin 1%. În perioada ianuarie-aprilie 2018 volumul schimburilor comerciale bilaterale este echivalent sumei de 458,75 mii USD”.

Președintele Camerei a mai spus că aceste cifre nu reflectă în totalitate potențialul de cooperare dintre țările noastre. „Un aport în realizarea acestui lucru, încercăm să-l aducem și noi, cei de la CCI a RM prin expoziții și forumuri similare celor de astăzi. Unele din acestea ar fi: ”Fabricat în Moldova” 2016, expoziție organizată în premieră la Iași cu participarea a peste 70 întreprinzători autohtoni, “Republica Moldova Prezintă” în 2017 la Ploiești, reprezentată de 37 companii autohtone. Ieri, la Suceava, am participat la Forumului Trilateral Ucraina – România – Republica Moldova cu o delegație de 10 reprezentanți ai mediului de afaceri din țara noastră. Astăzi suntem aici cu cca 100 de companii naționale și artiști autohtoni. Toate aceste acțiuni, precum și alte activități au fost organizate în cadrul cooperării inter-camerale”, a mai declarat Sergiu HAREA

La ceremonia de deschidere a expoziției au participat și Igor ȘAROV, Secretar general de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al RM, Octavian CALMÎC, Consilierul Prim-Ministrului RM, Silviu COSTEA, Președintele CCI Brașov, George SCRIPCARU, Primarul județului Brașov, Costel MIHAI, Viceprimar de Brașov, Adrian-Ioan VEȘTEA, Președintele Consiliului Județean Brașov, care au apreciat evenimentul de amploare organizat de CCI a RM în cooperare cu CCI Brașov și Primăria județului Brașov.

Programul expoziției cuprinde Forumul Bilateral Republica Moldova- România, defilarea de modă a brandurilor “Din Inimă”, un concert al Ansamblul „Fluieraș“ din Chișinău și cunoscutului interpret moldovean Valentin Boghean. Evenimentul este organizat în urma semnării, la începutul lunii mai, a unui acord trilateral, între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Primăria Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov la inițiativa CCI a RM