În perioada 19-22 iunie 2018, la Chișinău a avut loc reuniunea funcționarilor consulari. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în scopul consolidării capacităților funcționarilor consulari ai Republicii Moldova.

Timp de patru zile, în jur de 40 de persoane – funcționari ai oficiilor consulare au fost instruite pe diverse paliere ale domeniului de activitate. Astfel, reprezentanții instituțiilor statului, precum Cancelaria de Stat: Biroul relații cu diaspora și Comitetul național pentru combaterea traficului de ființe umane, Biroul de Migrație și Azil, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Centrul de Instruire Continuă în domeniul Electoral, Centrul Național pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal, Centrul Național Anticorupție, le-au oferit informații utile care servesc drept suport în procesul de activitate.

Reprezentații Biroului relații cu diaspora (BRD) au participat la o rundă de instruiri și le-au vorbit consulilor despre activitatea BRD, programele care urmează fi desfășurate/implementate (Zilele Diasporei, Congresul Diasporei, DOR, D.O.M.D.E., Diaspora Engagement Hub, Bienala Diasporei, Diaspora Acasă Reușește DAR „1+3”), precum și modalitatea de comunicare eficientă între Diasporă-Guvern (BRD-Consulate-Ambasade ale Republicii Moldova). Totodată, reprezentanții BRD i-au asigurat pe consuli de susținere și implicare în eficientizarea procesului de lucru cu Diaspora prin oferirea suportului și informațiilor necesare.

BRD a contribuit la desfășurarea evenimentului sus-menționat, reieșind din colaborarea Biroului cu oficiile consulare, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării.