Săptămâna Limbii Italiene la Chișinău, ediția a XXI-a, a adus multe bucurii celor pasionați de literatura și muzica italiană. Agenda evenimentului organizat de Ambasada Republicii Italiene la Chișinău, în colaborare cu mai multe instituții culturale și de învățământ din Italia și Republica Moldova, a fost una generoasă. Cu recitaluri de muzică și poezie, simpozioane didactice, spectacol de operă, concursuri pentru cei pasionați de traduceri și lectură, toate sub semnul comemorării lui Dante Alighieri, de la moartea căruia pe data de 14 septembrie s-au împlinit 700 ani. Evenimentul de debut s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Moldova și s-a axat pe tematica limbii latine, o limbă vie, fiind făcute referințe la Certamen Ciceronianum Arpinas, competiție organizată în fiecare an timp de 4 zile în Arpino – orașul natal al lui Cicero. Tineri din lumea întreagă vin în acest oraș pentru a-și etala cunoștințele în limba latină. Prestanța simpozionului Latina, o limbă vie a fost argumentată prin prezența primarului orașului Arpino, Renato Rea, și a consilierului pentru cultură, Niccolò Casinelli, care au vorbit despre importanța culturală, umană și socială a competiției care implică tineri latiniști din întreaga lume. În context Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene înn Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, și prorectorul Universității de Stat din Moldova, Aurelia Hanganu, și-au exprimat speranța că și tineri din Moldova vor participa în viitor la Certamen Ciceronianum Arpinas.De mare atractivitate a fost recitalul de poezii și cântece în limba italiană, cu genericul Dante, italianul, desfășurat la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” – un omagiu primului mare poet de limbă italiană, filosof și om politic italian, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale. Deși sunt abia în clasa a III-a, elevii au demonstrat o bună cunoaștere a limbii italiene, pasiune și dorință de a-și extinde abilitățile lor lingvistice pentru a înțelege mai bine limba în care a vorbit Dante, italianul.
O conexiune la valorile scrisului și culturii italiene au constituit programele celor două evenimente care au avut loc la facultatea de Litere a Universtății de Stat din Moldova și la Universitate Pedagogică “Ion Creangă”. Studenții acestor instituții de învățământ au discutat despre importanța limbii și culturii italiene prin prin prisma traducerii literare, reiterând că Amintirile nu dispar niciodată, sunt mereu cu noi . De asemenea, au readus în actualitate repere din viața și opera lui Dante, Italianul. În prim-planul acestui splendid spectacol axat pe lectură, muzică, piese de teatru a fost Divina Comedie, cu fragmentul întâlnirii lui Dante și Virgil cu Beatrice și San Bernardo în Paradis. O adevărată revelație au fost cele 2 evenimente muzicale – primul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conferință despre „Dante, italianul și Muzica Clasică” și recitalul I Love Opera, cu participarea artiștilor sosiți din Italia.
În discurusurile lor studenții catedrei Canto Academic au evidențiat modul în care Divina Comedia a a influențat creația mai multor compozitori celebri cum ar fi Liszt, Ceaikovski, Rahmaninov, Puccini, Chopin,Verdi. Apoi baritonul Bogdan Merla a încântat audiența cu „Torna a Surriento” de Ernesto și Giambattista De Curtis. Iar concertul extraordinar găzduit de Sala cu Orgă a inclus creații de referință din opere semnate de Giacomo Puccini, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo și Vincenzo Bellini, unul dintre compozitorii de frunte ai genului de la începutul secolului al XIX, numit Bel Canto. Publicul spectator au apreciat prestanța artiștilor italieni care le-au dăruit arii celebre și cântece napolitane în variante interpretative inedite (Gianfranco Pappalardo Fiumara Piano Concertatore, Pietro Di Paola tenor, Mariana Altamira, Tiziana Fabietti, Erika Giannella soprane, voci lirice). De un interes sporit s-a bucurat din partea audienței prezetarea Anconele Renascentiste din Sicilia făcută de profesorului Nicolò Fiorenza, expert în Bunuri Culturale. Săptămâna Limbii Italiene la Chișinău, a culminat cu festivitatea de premiere a învingătorilor concursului Lettura come Avventura, care a avut loc în rândul studenților de Universitatea de Stat din Moldovei. Au fost premiați studenții care au prezentat cele mai interesante și atractive recenzii video ale cărților italiene pe care le-au citit, contribuind astfel la răspândirea interesului pentru lectură printre colegii lor prin utilizarea noilor mijloace de comunicare.
Locul I i-a revenit Elinaei Samoilenco care a făcut recenzie la romanului Il pianista muto de Paola Capriolo. Pe locul II s-a plasat Rosalina Bereșteanu pentru recenzia romanului Prietenul genial de Elena Ferrante. Cel de al III-lea Premiu i-a revenit Ecaterinei Deordieva, care a prezentat o recenzie la romanul Am vrut pantalonii de Lara Cardella. De asemenea, Ambasadorul Italiei la Chișinău Lorenzo Tomassoni și referenta limbii italiene a Ambasadei, prof. Lorella Francarli, au premiat cel mai bun cunoscător al limbii italiene printre studenți – Mihaela Cociug, studentă în anul IV la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Toate aceste evenimente argumentează o modalitate inedită de promovare a literaturii și muzicii italiene, dar și a marelui interes de care acestea se bucură printre tinerii moldoveni.