O bună parte din cetățenii noștri sunt stabiliți, de mulți ani, în străinătate. Nevoiți să plece din cauza greutăților financiare și a situației instabile, au făcut o alegere grea. Însă, ajungând pe meleaguri străine, nu au uitat de unde s-au pornit și ce au lăsat acasă. Tatiana Platon este una din acele persoane care 16 ani în urmă și-a strâns inima în mâini și a făcut la fel această cruntă alegere de a părăsi țara. 

Cum au fost anii de migrație pentru DVS? Ce v-a impus să părăsiți țara? După ce am finisat studiile în Republica Moldova, am încercat să mă realizez acasă. Însă greutățile familiare, salariul mic de profesor și situația din țară nu mi-a permis să rămân alături de părinți și rude. Alegerea pe care am făcut-o a fost una foarte dură pentru mine. M-am îndepărtat de persoanele dragi, de tradiții, de locul de muncă care era important pentru mine. În acel moment, dar și acum, un profesor are un salariu foarte mizer, care nici măcar nu îi permite să supraviețuiască până la sfârșitul lunii. Așa situații în țara noastră sunt aproape la fiecare a doua casă, unde profesorii pleacă și școlile rămân pustii. Orice nou început este greu, dar și mai greu este când pleci departe de persoanele dragi, ajungi într-o țară străină și nu ai niciun sprijin. Mi-a fost foarte greu să mă integrez în societate italiană, să găsesc un loc de muncă și să nu pierd curajul să merg înainte. Atunci cand am plecat, am zis că mă voi reîntoarce foarte curând, dar nu a fost să fie. Zilele s-au transformat în săptămâni, luni și au ajuns să fie 16 ani într-o țară străină.

Ce v-a ajutat să depășiți durerea despărțirii de familie, prieteni, țară? Nu este nimic ce poate să îți consoleze această despărțire. Nu este nimic ce poate să îți înlocuiască părinții, nimic ce poate să îți înlocuiască tradițiile și colindele noastre dragi de Crăciun. Doar dorința de a-i ajuta pe cei dragi te face să nu lași totul și să te reîntorci înapoi. Am fost mereu cu gândul la cei de acasă, de fiecare dată cu mare drag și dorință reveneam în țară. 

Cum apreciați politicile actuale ale statului pentru a ajuta moldovenii din diasporă? Timp de 15 ani, nu s-a apropiat de noi niciun partid politic să ne întrebe pe cei din diasporă ce facem și cum trăim? De ce avem nevoie sau ce să facă în țară pentru ca moldovenii din diasporă să se reîntoarcă acasă, la sufletele dragi. Doar înainte de alegeri își aduc aminte că existăm și că votul nostru contează. Dar nimeni din guvernările de până acum nu a realizat niciun proiect care să ne permită să ne reîntoarcem în țară și să ne realizăm aici. Noi însăși, cetățenii din diaspora, suntem gata să contribuim la dezvoltarea țării noastre, însă până acum, nu am avut niciun sprijin din partea guvernării. Un an în urmă, o persoană din partea Partidului „ȘOR ” a venit cu o propunere concretă, să deschidem Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor noștri în Italia. De când a început activitatea Centrului, au fost deja realizate multe rezultate frumoase. Cel mai important lucru este că am reușit să aducem acasă 100 de familii cărora le-am găsit un loc de muncă bine plătit. În prezent, aceste familii se dezvoltă și se bucură de viață, aici acasă, în Republica Moldova. Doar datorită acestui Centru, în acest an, mulți dintre tinerii noștri au primit asistență juridică pentru a se înscrie la una din cele mai vechi și prestigioase universități din Europa. Mai mult ca atât, acești tineri au primit ajutor ca să obțină burse de studii. Partidul Politic „ȘOR” este formațiunea care a adus o mică parte din diasporă acasă și mereu este prezent în diasporă pentru a ajuta cetățenii noștri din străinătate. Este unicul partid care acordă asistență juridică, gratuită, pentru cetățenii noștri din afara țării.  

Care este oferta DVS pentru cei plecați la muncă în Europa? După cum am spus, cel mai important pentru mine este reîntoarcerea cetățenilor noștri înapoi acasă și acordarea sprijinului fiecărui cetățean aflat la muncă în străinătate. Am trăit la fel ca și alții greutățile emigrării și știu foarte bine situațiile în care deseori sunt implicați cetățenii noștri. Deseori sunt maltratați la locul de muncă, deseori nu li se achită salariul, deseori semnează contracte de muncă care îi duc în capcane. Mulți dintre ei sunt stabiliți deja definitiv în diasporă și nu doresc să se reîntoarcă, însă la fel ca și alții, au mereu nevoie de ajutor. Tocmai din acest motiv, în diasporă trebuie să existe puncte de referință unde cetățenii noștri pot să se adreseze și să primească sprijinul necesar. Îmi propun să fie creat un sistem de sprijin de stat pentru cei care sunt încă în străinătate. Cetățenii Republicii Moldova care vor decide, totuși, să rămână în străinătate, vor beneficia de susținerea statului oriunde se vor alfa, în orice situație. În același timp, este necesar crearea unei cooperative pentru soluționarea problemelor transporturilor de colete și pasageri. 

Aveți gândite careva măsuri pentru a-i ajuta să se integreze în societate pe cei care după ani lungi de muncă peste hotare decid să revină acasă? Adoptarea unei strategii privind reîntoarcerea compatrioților noștri acasă include reglementări ce vor fi introduse în legislația națională. Acest proiect prevede îndemnizații unice, venituri lunare garantate și scutire de taxe și impozite pentru primii trei ani. În prezent, astfel de oportunități oferă proiectul „Casa mea e Moldova”, care este deja implementat la nivel local. Deschiderea unor centre de dezvoltare a culturii moldovenești pe teritoriul altor state și predarea limbii române în aceste centre pentru toți cetățenii Republicii Moldova care sunt născuți în străinătate, ne va permite să păstrăm cultura, tradițiile și limba maternă. Mulți dintre copiii din diasporă nu reușesc să comunice cu buneiii și rudele lor pentru că nu cunosc limba română. Îmi sunt ochii în lacrimi atunci când la conferințe prin satele și orașele din Moldova întreb cine are rude și prieteni în diasporă și văd imaginea cea mai dură – o sală de mâini ridicate în sus. Atunci înțeleg că un proiect cum este „ Casa mea e Moldova” trebuie să fie implementat la nivel național ca să readucem diaspora acasă.

Ce vă propuneți să schimbați acasă, în Republica Moldova? Eu nu sunt persoană politică, sunt un simplu profesor de limba franceză și clasele primare, însă ceea ce vreau să realizez este să readuc cetățenii noștri acasă. Să vad din nou satele pline de oameni, școlile pline de elevi unde profesorii au un salariu decent și cu drag își învață odraslele. Pentru asta trebuie de muncit și sunt gata. Am o echipă puternică care mă susține și împreună venim cu proiecte ce pot fi realizate. Îmi propun ca tinerii care doresc să învețe în străinătate să nu mai fie nevoiți să pregătească setul de acte, luni de zile, și să fie simplificată procedura birocratică. Vreau să propun și mai mult, ca Guvernul să achite studiile studenților ce aleg această cale, dar care ulterior, vor fi obligați să revină în Republica Moldova și să pune în practică ceea ce au învățat în alte țări. Mulți vor spune că fac propaganda, însă nu este așa. Cunosc personal foarte mulți tineri care după studiile din străinătate, s-au reîntors acasă. Sunt mereu cu gândul de a face ceva concret pentru cei de acasă, dar și pentru cei ce au decis să rămână în diasporă. Sunt ferm convinsă că vom reuși și doar împreună, vom reconstrui o Moldovă frumoasă.