2021 a fost un an dificil și exigent. Pandemia COVID-19 a fost și rămâne a fi un factor crucial care a perturbat viețile tuturor, având însă un impact disproporționat asupra femeilor și fetelor. Creșterea ratei de violență domestică în urma căreia au avut de suferit femeile și fetele din întreaga lume din cauza carantinei ne vorbește despre faptul că încă ne confruntăm cu discriminare și o neglijare a situației în care se află acestea și a provocărilor cu care se confruntă. De aceea, avem nevoie de acțiuni urgente. Una din acestea ar fi comunicarea provocărilor cu care zilnic se confruntă mai mult de jumătate din populația planetei. Astfel, anual, în cadrul campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, toate țările își unesc eforturile în scopul eliminării fenomenului de violență împotriva femeilor și fetelor și discriminării sistematice prin care acestea trec în fiecare zi. În acest an, în cadrul campaniei UN Women pledează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor acum! Implicarea bărbaților este o premisă pentru avansarea egalității de gen, dar și o posibilitate de a avea un rol crucial în eliminarea violenței împotriva femeilor.  Avem nevoie de cooperare și de un efort comun, pentru a elimina nu doar decenii, ci secole de gândire patriarhală, care afectează atât viețile femeilor, cât și cele ale bărbaților.

În acest context, în cadrul campaniei „16 Zile de Activism împotriva Violenței în Bază de Gen”, UN Women Moldova a organizat evenimentul „Rolul bărbaților în eliminarea violenței față de femei și fete” pentru a îndemna și inspira toți bărbații să ia atitudine și să-și asume responsabilitatea de a elimina violența împotriva femeilor. Printre invitații primului panel se numără: Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU; Erik Wirkensjö, Prim Secretar la Ambasada Suediei la Chișinău și Janis Mazeiks, Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova. Primul panel a fost moderat de Vitalie Sprînceană, sociolog, blogger, activist civic.

Simon Springett, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, a menționat: „Cred că tot mai mulți dintre noi ajungem la concluzia că drepturile omului sunt în mod clar indivizibile și că nu ar trebui să facem distincții în ceea ce privește drepturile bărbaților și femeilor, iar la asta contribuie familiile în care creștem și societatea din jurul nostru. Un rol formator în modul în care percepem rolurile de gen este întărit prin educație.”În cadrul celui de-al doilea panel au participat: Tudor Robu, Reprezentantul adjunct FAO Moldova; Dumitru Alaiba, Deputat, Președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe și Dorin Galben, jurnalist. Panelul a fost moderat de Anatolii Oprea, Ofițer de Programe UN Women Moldova. Vorbitorii au evidențiat rolul important pe care bărbații și băieții îl joacă în eliminarea inegalităților de gen. Prin asumarea responsabilității, bărbații și băieții pot lupta împotriva privilegiilor și masculinității toxice, precum și împotriva modalităților violente prin care se manifestă aceste norme în societate. Urgența acestui îndemn este determinată de pandemia COVID-19, care a cauzat creșterea numărului de cazuri de violență împotriva fetelor și femeilor. În întreaga lume, a crescut exponențial violența fizică și sexuală, abuzul domestic și femicidul, depășind toți indicatorii de alarmare. Evenimentul poate fi urmărit accesând acest link.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” începe în fiecare an la data de 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și se încheie pe 10 decembrie, când este marcată Ziua drepturilor omului. În 2021 genericul global al campaniei este „Elimină violența împotriva femeilor acum!”.