Conacul lui Manuc Bey a fost construit la începutul în anul 1816, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Emanoil Manuc Bey Mirzoian, care a procurat cu 300.000 lei moșia din Hâncești a lui Ioniță Iamandi. Cel de-al Doilea Război Mondial Complexul a cauzat deteriorări majore Complexului, iar în perioada postbelică el a fost folosit impropriu în calitate de sediu a unor instituții de învățământ. Exploatarea incorectă și lipsa unor acțiuni serioase de întreținere a acestor edificii arhitectural-istorice le-au pus în fața pericolului de dispariție.
Anterior avea o suprafață de circa 10 ha, aici fiind amplasate nu mai puțin de 10 edificii, inclusiv Casa lui Manuc-Bey, Biserica Armenească (și cimitirul armenesc), Palatul Central, Casa vechilului, Oranjeria de iarnă, Grajdul, Castelul vânătoresc, numit și casa vânătorului, Turnul de pază cu platforma de veghere etc.
Până în prezent s-au păstrat doar 5 clădiri. În stare relativ bună fiind doar Castelul de Vânătoare, cu funcționalitatea – Muzeul de istorie și etnografie a or. Hâncești. Valoarea inedită i-au conferit Conacului astfel de maeștri reputați ca arhitectul Alexandru Bernardazzi și pictorul-marinist Ivan Aivazovschi(Aivazean). Complexul de clădiri ale Conacului-parc Manuc-Bey Mirzaian din or. Hâncești este inclus cu nr. 540 în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejat de stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531 din 22 iunie 1993 ca monument de arhitectură de importanță națională.
Proiectul demarat de Consiliul raional Hâncești în anul 2013, prevede crearea unui traseu turistic raional, și aici desigur rolul primordial revine Complexului de clădiri ale Conacului. Concepția elaborată vizează destinul acestui Complex muzeistic Conacul-parc Manuc bey prin care se vor realiza următoarele obiective: restaurarea și reconstrucția Conacului, mobilarea interiorului conacului cu mobilier de epocă și să-i dea acestuia aerul și splendoarea de altădată. Reconstrucția Turnului de pază, reconstrucția Castelului Vânătoresc, Casei Manuc bey, Casei Vechilului și a Grajdului, amenajarea și înverzirea teritoriului. Prin urmare, în viitorul cel mai apropiat acest complex arhitectural va fi parte a unui circuit turistic regional atractiv cu pondere semnificativă în economia raionului. Complexul Manuc bey are valențe de a deveni un centru multifuncțional, un loc perfect pentru conferințe, întruniri oficiale, seminare și diverse evenimente cu caracter social, economic cât și cultural.
Restaurarea Complexului istorico-arhitectural Conacul parc Manuc Bey de la Hâncești este realizată cu susținerea fondurilor naționale și europene și constituie circa 2 mil. de euro.
Cea mai mare parte a banilor, 1,82 mil. de euro, acordați de Uniunea Europeană în cadrul proiectului ”Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și Conacului Blesciunov”, prin programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. Alți 23 mil. sunt alocați de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru.