ottavio-missoni_0Anul 2013 s-a încheiat. Aducînd cititorilor noștri cele mai sincere urări pentru anul 2014, să fie unul mai bun, bogat în valori și bunăstare, aș vrea să parcurgem cîteva evenimente legate de Modă în ultimele 12 luni.

Noutăți în direcția de creație, știri despre personaje, despre tendințe, citîndu-le pe cele care s-au dovedit a fi mai importante.

Marc Jacobs și-a luat rămas bun de la casa de modă Luis Vuitton, ceea ce a destabilizat lumea fashion. Designer-ul vestimentar a ocupat funcția de Director de creație al casei de modă pentru mai bine de 16 ani, după atîtea zvonuri. Locul său a fost luat de Nicolas Ghesquiere, fostul director de creație al casei Balenciaga, care se va dedica liniei Marc Jacobs.

Playboy a împlinit 60 ani. Iar pentru a sărbători aniversarea sa, a ales un “iepuraș” de excepție: o icoană a Modei, Kate Moss.

Jil Sander a abandonat funcția de Director de creație global al casei de modă fondată în anul 1973, distingîndu-se prin stilul său modern, “curat” și minimalist. S-a întors, prin surprindere, în anul 2012, după plecarea definitivă a lui Raf Simons. Ar putea să vină în locul său Gabriele Colangero.

În luna ianuarie apare pentru prima dată un model asiatic pe coperta revistei Vogue Italia.

În luna februarie 2013, Alexander Wang este numit în calitate de director de creație al casei de modă Balenciaga. Debutează în Săptămîna Modei Feminine pret-a-porter la Paris. Mare a fost așteptarea pentru acest eveniment, la care foarte puțini au avut posibilitatea să asiste. O colecție foarte simplă care a dezamăgit parțial așteptările specialiștilor. Un debut liniștit pentru Alexander Wang de la Balenciaga … nu vă pare?

In luna martie 2013, cu ocazia defilărilor Modei de la Paris, debutează pe podiumul lui Emanuel Ungaro, Designer-ul Fausto Puglisi, considerat stilistul de perspectivă al anului, avînd în vedere faptul că a îmbrăcat pentru turnee mondiale pe Madonna, Beyonce și Lady Gaga.

În luna iulie, Italia bate cu un punct Franța, prin numirea Francescăi Bellettini în calitate de noul Director al casei Yves Saint Laurent.

De asemenea în luna iulie, Victor & Rolf, cu sediul la Amsterdam, prezintă la Paris – după 13 ani  – colecții Haute Couture toamnă-iarnă 2013-2014. Camera sindicală, Organul Guvernului al Modei franceze, numește brand-ul “membre corrispondant”.

În august, Karl Lagerfield, directorul de creație al casei Chanel o respinge pe Angela Merkel, nu vorbim din punct de vedere politic, ci referindu-ne la look-ul său: totuși se propune a fi consultantul său personal.

Important pentru Moldova, în săptămîna Modei de la Paris, este debutul unui tînăr fermecător, stilist din Chișinău, care a prezentat colecția sa Haute Couture. Eugeniu Hudorojkov, creator al mărcii EHO, un stilist moldovean, care, după ani intenși de muncă, a reușit să încoroneze visul său la acest eveniment, obținînd aprecierea multor specialiști. Este o mare onoare pentru Moldova, faptul că tinerii și promițătorii stiliști contribuie la valorificarea culturii Modei.

Evenimentul cel mai important al anului a fost Fashion Week Milano, unde, chiar și Anna Wintour, Directorul revistei Vogue America, a confirmat în cele din urmă că Milano este “capitala mondială a Modei”.

În luna octombrie, New-York sărbătorește ziua dedicată lui Giorgio Armani, printr-un mare eveniment la care participă toți cei mai vestiți din lumea modei și a spectacolului.

Pentru a încheia evenimentele ce au avut loc în anul 2013, la fel și noi, Agenția de Modele la Chișinău, WMB Models, în fiecare an, la 12 decembrie, organizăm un eveniment.  În acest an am întîlnit tineri jurnaliști din Moldova. Tema, să vorbim despre Modă și să prezentăm cîteva brand-uri ale colecției toamnă-iarnă Laschez și Urzeala.

 Ylianna Danko, stylist și designer moldoveancă, a fost protagonista seratei noastre: pe lîngă prezentarea colecției sale, a vorbit despre Modă cu jurnaliștii și alți oaspeți prezenți. În cadrul seratei, au fost prezentate patru modele ale agenției WMB Models, care în 2013 au obținut succes în Europa, începînd cariera lor: Daria Cusnir, Adriana Pogolsa, Natalia Plescan și Liliana Popescu.

Personal, îi mulțumesc Directorului revistei “Moldova in Progres”, care a rezervat un număr foarte mare de pagini dedicate Modei. Aduc mulțumiri colaboratorilor mei ai agenției WMB Models, care au contribuit la recenzia acestui articol. Rubrica va urma în următoarele numere.

Sergio Gualte