„Educația alimentară: cultura gustului”
Aceasta este tema celei de-a patra Ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume,
care va avea loc la Chișinău (dar și în alte țări ale lumii) în perioada 18-24 noiembrie.

Obiectivele ediției din acest an sunt:

Promovarea Dietei Mediteraneene și a ingredientelor sale; Valorificarea tradițiilor oeno-gastronomice ale regiunilor și teritoriilor italiene; Activități de instruire pentru promovarea unei relații de lungă durată între studenții facultăților alimentare și bucătarii italieni și locali. Inițiativa este dedicată promovării în străinătate a bucătăriei italiene și produselor alimentare de origine italiană.

Astfel, în prima seară a evenimentului, pe 18 noiembrie, la Chișinău, Consulatul onorific al Republicii Moldova în Toscana, în persoana consulului Alessandro Signorini, în colaborare cu Ambasada Italiei în Moldova, în persoana ambasadoarei Valeria Biagiotti și Camera de comerț Italiano-Moldavă, în persoana lui Pietro Arrigoni, împreună cu prof. Fabbrocini, prof. Caverni și prof. Paperetti, decan al Institutului de ospitalitate Enriques di Castelfiorentino, vor organiza o cină de gală inaugurală „Serata Toscana”, iar tema serii va fi „Bucătăria toscană. Gustul extraordinar italian” („La cucina Toscana The Extraordinary Italian Taste”). Atât în bucătărie, cât și în sala de mese, unsprezece tineri de la Institutul ospitalității vor concura alături de profesorii lor pentru promovarea bucătăriei toscane în Moldova.

Meniul este unul bogat și va varia de la ciorba de pâine – la ciorba de ceapă, de la ragu alb toscan – la Arista condimentat, iar apoi la cantuccini, ricciarelli și panettone panforte. Nu vor lipsi nici Vernaccia di San Gimignano, Chianti DOCG și Vin Santo. În calitate de sponsori ai acestei inițiative au contribuit mai multe companii toscane, oferind produsele necesare pentru pregătirea cinei. Printre aceștia sunt Il Lebbio San Gimignano; Salumificio Viani, Agricola Tamburini,Azienda Agricola Casanova Formaggi, Pasticceria Miele, Pasticceria Dolci Segreti, Panificio Catullo Consorzio Cipolla Certaldo.