Pentru că a demarat în luna Martie, era și firesc ca Săptămâna Limbilor Străine organizată și desfășurată online sub egida Departamentului Limbi Străine, UTM, să aducă un omagiu Mărțișorului.

Legenda Mărțișorului a fost subiectul ce a marcat cu un „fir alb și altul roșu” tematica primei mese rotunde din prima zi a Săptămânii Limbilor Străine la UTM cu genericul „Simbolismul tradițiilor românești”. Studenții Facultății Tehnologia Alimentelor au demonstrat mărțișoare întruchipând un flăcău și o domniță în costume naționale, trasând și o legătură între sărbătoarea Mărțișorului din prezent și ce a simbolizat aceasta în trecut, cum era datina pe vremea dacilor.

Studenții au afirmat că le-ar plăcea să se împlinească zicerea că dacă îți pui o dorință în timp ce agăți mărțișorul de pom aceasta neapărat se va împlini și că, cinstind tradiția, o și respectă la fiecare final de Martie, legând de un ram acest talisman al norocului, bunăstării și prețuirii pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, de a fi sănătoși și curați ca argintul odată cu venirea primăverii.

În prezentările studenților s-au perindat mai multe obiceiuri și tradiții ale primăverii, ceea ce a bucurat profesorii și spectatorii de dincolo de monitoare, dat fiind că aceste frumoase povești și legende au fost depănate în limba română de către studenții din grupa cu predare în limba rusă TMAP–202 și din grupa de studenți străini (Turcia) din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, îndrumați de către coordonatoarea lor, asist. univ. Valentina CUCIUC.