Din anul 2014, la Atena, activează prima școală de dans popular pentru copii și maturi, originari din Republica Moldova, stabiliți în regiunea Attiki.

Inițiativa funcționării școlii, aparține fondatorului și președintelui Uniunii de prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”, doamna Svetlana Lisagor Vergis, care susține: ”Obiectivele școlii noastre sunt: întărirea legăturii și relațiilor între moldovenii stabiliți în Grecia și, între comunitatea de moldoveni și poporul elen. Păstrarea, revigorarea și promovarea dansului și a muzicii populare, identității naționale și culturale, a moralei, obiceiurilor și tradițiilor caracteristice regiunilor din Moldova”.

În cadrul școlii au fost formate doua grupe de dansatori; “Moldova” și “Mugurel”, având ca învățător, dansatorul profesionist domnul Igor Sprincean.

Grupul folcloric ”Moldova” participă la diverse activități ale comunităților diasporale din Atena dar și la numeroase festivaluri, evenimente culturale și de caritate, organizate de instituțiile publice și private atât în Atena cât și în diverse orașe și insule din țară. Dintre cele mai mari prestații a ansamblului, este participarea în cadrul spectacolului pentru copii “Cartea Legendelor”, proiect al companiei de producție elenă Fabrica de vis, și participarea la Festivalul Internațional al dansului național – Ierissos 2016, sub genericul “Dansând pe pământul lui Aristotel”.

Grupa “Mugurel” participă la activitățile organizate de asociații diasporale ale altor țări și la acțiunile din cadrul Uniunii “Al. Ipsilantis” precum, sărbătorile naționale și calendaristice, unde copiii sunt implicați activ în prezentarea folclorului și tradițiilor.

Ansamblurile de dans ‘’Moldova” și “Mugurel”, au fost premiate pentru activitățile sale de manifestare a culturii și obiceiurilor de către Clubul UNESCO și, cu diplome de participare a organizatorilor, instituții și organizații elene.

Pentru perioada de activitate 2016-2017, școala și-a redeschis ușile și, invită copiii între 7-12 ani, deasemenea, sunt incurajati si maturii, in special tinerii care-si vor o activitate productiva, interesanta cu perspectiva de participare si promovare a dansului popular autentic.

Atena, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis”