Pentru informarea moldovenilor din Italia despre dreptul de a obtine scutirea fiscala a avut loc pe data de  27.11.2018 conferinta comuna in regim on-line cu parteciparea:
1.Excelenței Sale Ambasadoarea RM în Italia STÎNGACI STELA
2.Excelenței Sale Ambasadoarea Italiei în RM BIAGIOTTI VALERIA
3.Expertului fiscal administrator al Studio Sava la Roma SAVA GALINA
4.Expertul juridic, administrator al “Paraconsul”, RUSSU ANDREI (moderator)

Fiecare din partecipanti au mentionat despre oferirea acestei scutiri din partea statului Italian. Aceasta  conferinta a fost vizionata in direct pe retelele de socializare facebook de mai mult de 3500 de moldoveni aflati in Italia.

Ca consultant fiscal vrau sa informez pe toti cei interesati referitor la  faptul ca, in Italia pot face declaratia pe venit acele persoane care au un venit mai mare de 8000 euro sau care au 2 sau mai multe Certificate pe venit asa zisul “Cud”. Tin sa mentionez ca facind declaratia pe venit, contribuabilul ar putea beneficia de o scutire fiscala pentru sot si copii care se afla in R. Moldova si au resedinta acolo. Pentru a beneficia de scutirea fiscala este destul ca persoana care prezinta declaratia sa prezinte un pachet de acte consultantului fiscal care ii elaboreaza declaratia pe venit. Acesta la rindul sau va verifica actele si le va anexa la declaratie, astfel perosna va putea beneficia de scutire pentru membrii familiei. Totodata sunteti tutelati  in cazul unui control de la Agentiea de Entrate.

Care sunt actele necesare pentru a beneficia de scutirea fiscala pentru intretinerea membrilor familiei si cum se obtin acestea acte? Nu este dificil. Puteti sa va adresati la profesionisti in domeniu sau de sinestatator cind mergeti acasa pentru a le solicita. Aceste documente sunt:

  1. Certificatul Codului fiscal italian pentru fiecare membru de familie care este la intretinere. Acesta se obtine la Ambasada Italiei in Moldova.

  2. Certificatul de la primarie privind componenta familiei.

  3. Certificatul de la Inspectoratul fiscal teritorial.

  4. Certificatul de la Cassa Nartionala pentru asigurari sociale (CNAS).

Aceste acte trebuie apostilate in Republica Moldova apoi traduse in limba italiana. Responsabilitatea veridicitatii actelor este a contribuabilului. Referitor la procedura de obtinere a Certificatului Codului fiscal italian, Doamna Valeria Biagiotti Ambasadorul Republicii Italiene in Republica Moldova a confermat ca aceasta este relativ simpla. Este necesar doar de prezentat Certificatul de componenta familiei la Ambasada. In anul acesta s-au eliberat circa 300 coduri fiscale la cererea cetatenilor.

Doamna Ambasadoare, E.S. Doamna Stela Stingaci a venit cu o solicitare catre  la comunitatea moldava din Italia ca fiercare cetatean sa lucreze in baza unui contract de munca legal, deoarece de acesta depinde ziua de mine. Totodata a mentionat ca, a fost parafat in luna mai 2018 Acordul de cooperare in domeniul securitatii sociale intre Republica Moldova si Repubòica Italiana, au confermat ca A,basadele ambelor state lucreaza in comun ca acest Acord sa fie semnat pina la sfirsitul acestui an.

Organizatorul acestei conferinte a fost Expertul juridic Russu Andrei care este administratorul Agentiei Juridice din Republica Moldova “Para Consul”. Cu Domnul Andrei Russu eu colaborez de mai mult timp. Atunci cind clientii mei au nevoie de un avocat in Moldova sau de a solicita acte pentru cetatenia italiana, sau pentru pregatirea actelor numite mai sus pentru scutirea fiascala, recomand cu incredere acest profesionist, care perfectioneaza actele in baza legii in scurt timp. Tin sa mentionez ca in ziua de astazi suntem nevoiti sa lucram rapid si eficient, astfel clientii ramin multumiti iar pentru mine un client multumit este cel mai bun rezultat.

Cu siguranta o sa continuam sa organizam acest gen de conferinte deoarece este necesar de informat comunitatea noastra din Italia in detalii cu noile schimbari de lege in ce priveste domeniul fiscal italian. Referitor la legislatia fiscala sunt disponibila sa explic detaliat toate procedurile, deoarece am experienta in acest domeniu activind ca consultant fiscal italian din anul 2012.

Experienta ne face pe toti mai puternici. Cu mare drag. 

Galia Sava – Studio Sava consultanta fiscala – Via Genzano, 6, Roma. Tel (+373) 388 15 888 70