„Dacă Dumnezeu ţi-a dat voce, du-te şi cântă în cor,
unde vei afla perfecţiunea”. (R. Schumann)
Se spune că muzica echilibrează viața, calmul, implinirea morală și chiar sănătatea. Ea ar putea să aducă armonia între oameni. Acest scop îl are și școala, de aceea ea oferă copiilor fermecați de muzică să-și realizeze visul. Astfel pe data de 21.12.2014 a avut loc o lansare faimoasă a corului „Bravissimo” al elevilor din Liceul Teoretic „Principesa N. Dadiani” în cadrul concertului cameral organizat de Agenția Publicitară „Genosauro” și Echipa ,,Moldova în Progres”, prima revistă moldo – italiană sub patronajul Ambasadei Italiei în Moldova și Observatorul Diplomatic Internațional. Concertul a avut loc în incinta sălii mici a Filarmonicii Naționale ,,Serghei Lunchevici”.A fost o seară miraculoasă, plină de splendoare și emoții pozitive. Concertul a fost organizat cu prilejul sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a păstra tradițiile și obiceiurile srămoșilor noștri și a transmite publicului ceea ce nu poate fi dat uitării, și anume vechile colinzi, urături cîntate din moși – srtămoși, dar uneori uitate de contemporani. Vocile angelice ale copiilor din clasele I–a ,,A”, ghidați de învățătoarea Aurelia Panaghiu, și a IV-a,,A”, învățătoare Alina Florea, sub bagheta magică a dirijorului Cristina Condru, au dat serii un suflu sărbătoresc. Corul de copii a deschis prima parte a concertului interpretînd vechile, dar minunatele colinde românești, ce au răvășit amintirile copilăriei, aducînd cu sine mirosul de brad, clincnetul de clopoței și, desigur, lumina sacră în sufletul fiecărui ascultător din sală. Micii coriști au fost aplăudați de către părinți, bunei, profesori și înalt apreciați de invitații speciali de la Ambasada Italiei, Aparatul de Guvernare a Moldovei. Partea a doua a concertului a fost un apogeu magnific. Auditoriul a fost delectat cu cele mai consacrate piese și lucrări pianistice ale marilor compozitori clasici: începînd cu „Mazurka” lui Frederic Chopin și, fiind purtați prin toată gama celor mai lirice și melancolice lucrări ale lui Piotr Ceajkovski, Serghei Rahmaninov, pînă la cea mai romantică piesă din componistica irepetabilului Franț Schubert, „Serenada Nocturnă”. Cu talentul său inedit ne-a delectat și ne-a încîntat prin acordurile muzicale Pianistul și Redactorul revistei „Moldova în Progres” Cavalierul Raffaele Scognamilio. Copii au fost fascinați și fermecați de marele talent al Maiestrului, care încă o dată le-a demonstrat că fiecare melodie bună pe care o asculți este o piesă de puzzle ce-ți întregește ființa. Concertul a fost prezentat de către profesoara de educația muzicală a Liceului ,,Principesa Natalia Dadiani” Nina Toma în duet cu Directorul editorial al revistei ,,Moldova în Progres” Luigi Savoia.
Înființat în 2011, corul „Bravissimo” a avut o evoluție spectaculoasă în peisajul ciclului estetic al L.T. „Natalia Dadiani”. De 4 ani acești minunați copii explorează noi forme de expresie artistică în cadrul lucrărilor îndrăgite din repertoriul clasic și contemporan. În Atelierul de lucru, organizat iscusit de dirijorul Cristina Condru și ghidați de învățătoarea cl. a 4-a, Florea Alina (grad didactic II) se dezvoltă calitatea sonoră și expresivă a muzicii corale, aici se creează un confort psihic înalt pentru copil, unde acesta are posibilitatea să se dezvoltate atît cognitiv cît și afectiv.
Pornind de la ideea că muzica joacă un rol important în viața omului au ajuns la o interpretare corală care a avut și rezultate. Așadar, am observat că interpretarea în unison emană entuziasmul și spiritualitatea generației în creștere, unde copiii devin mai sociabili, mai deschiși, mai comunicabili și mai încrezuți în sine. Performanțele obținute pe parcursul acestor ani la nivel extern și intern se valorifică din ce în ce mai mult în cadrul concertelor și concursurilor tematice cu maximă actualitate. Probabil că interpretarea corală va avea în viitor amprenta sa și la începătorii clasei a 1-a „A”, ghidați de învățătoarea Panaghiu Aurelia (grad didactic I), care menționează: ,,Fiind diriginte la fel ca și părinții aveam dubii mari, rezerve în ceea ce privește reușita elevilor vis-a-vis de aptitudinile muzicale ale copiilor, însă, participînd la mai multe sărbători, am realizat că copiii dau dovadă de o plasticitate deosebită în ceea ce privește muzica, acest fapt mi-a servit ca un imbold pentru a accepta această propunere de colaborare. Debutul pe scenă a fost un succes, micuții școlari au dat dovadă de seriozitate, maturitate și disciplină”. Performanțele corului „Bravissimo” se vor regăsi în percepția socială educînd valori diferite și sperăm ca aceasta să influențeze dezvoltarea și modelarea tinerelor caractere. Copilul va învăța nu din obligație, dar din plăcere, chiar dacă va fi mai greu, o va face din respect, din iubire pentru profesor și pentru această artă minunată, care cere sacrificii. În această lume, în care probemele ne copleșesc, uneori muzica este poarta care ne echilibrează viața, căci fiecare-și modelează calea singur, iar aceasta este cea care duce spre orizonturile sclipitoare de lumină.
Autori :
Nina Toma, profesor de educație muzicală ( grad didactic II ).
Șefa comisiei metodice a profesorilor de educație muzicală, LT „Principesa N. Dadiani”
Aurelia Panagiu, învățătoare la clasele primare (grad didactic I ).
Șefa comisiei metodice a profesorilor claselor primare, LT „N.Dadiani”
Alina Florea, învățătare la clasele primare (grad didactic II ), LT „N.Dadini”