La data de 20 februarie curent, Olga Coptu, șef al Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a avut o întrevedere cu Generalul–maior Mihail Harabagiu, șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a discuta despre posibilitățile de implicare a diasporei în dezvoltarea domeniului situații excepționale/intervenții operative și contribuția la dotarea cu utilaj special.

Pe durata discuțiilor, Generalul-maior Mihail Harabagiu a specificat importanța creării unei comunicări eficiente cu reprezentanții diasporei pentru a participa la întărirea securității în localitățile rurale ale țării noastre. „Ne-am dori o colaborare fructuoasă cu diaspora Republicii Moldova pe segmentul securitate antiincediară, fiindcă este un domeniul mai specific”, a notat șeful IGSU.

La rândul său, șefa BRD Olga Coptu a propus realizarea campaniilor de informare în diasporă, în scopul cunoașterii și promovării activității IGSU. Totodată, Olga Coptu a remarcat că în perioada 17-18 august a.c. vor fi organizate Zilele Diasporei, prilej de a dialoga cu cetățenii noștri din diasporă, direct, pe marginea acestui subiect. De asemenea, reprezentanții BRD au vorbit despre noul Program care urmează a fi lansat de BRD, Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” – cu implicarea diasporei localitățile de baștină ar putea beneficia de resurse financiare suplimentare de la Guvern, APL, partenerii de dezvoltare pentru dotarea cu utilaje speciale a unităților locale a IGSU.

La finalul întrevederii s-a convenit asupra încheierii unui Acord de colaborare între BRD și IGSU, în baza căruia vor fi realizate mai multe acțiuni comune care țin de domeniul dat.