Sergiu CALDARI se numără printre oamenii de afaceri care au mers pas cu pas pentru a-și atinge scopul în viață pe dimensiunea profesională. Împreună cu soția Diana dețin o afacere de familie, el fiind fondatorul și administratorul acesteia. 

Absolvent al Universității Tehnice din Moldova, al facultatății de mecanică, cu specializarea utilaj frigorific și aer condiționat, Sergiu CALDARI și-a început cariera profesionala într-o organizație de specialitate, în calitatea de inginer proiectant, evoluând împreuna cu compania, pâna la director tehnic al acestei entități. După 6 ani de activitate ca consultant, proiectant și manager de proiecte (construcții de hale și depozite frigorifice) s-a angajat în calitate de director general adjunct (Departamentul tehnic) al unei rețele de supermarket – uri din Moldova. Aici a acumulat o experiență vastă în exploatarea, deservirea si mentenanța tehnică a instalațiilor frigorifice de climatizare.  

Începând cu anul 2010 își croiește propriul drum în activitatea antreprenorială, și își lansează propria afaceri. Într-o perioadă scurtă de timp,  compania face un  rebranding, astfel, în anul 2012 apare Autehton Grup” SRL.  De atunci s-a dezvoltat o companie de profil, care prestează servicii de proiectare, livrare, montare și mentenanță a instalațiilor frigorifice și climatizare industrială.  Într-o perioadă relativ scurtă compania se plasează pe primele locuri dintre liderii de piață din acest segment.  

Acesta este preambulul istoriei de succes a companiei „Autehton”, cea a familiei Sergiu și Diana CALDARI. Urmează ani de muncă asiduă și perseverență, dragoste și pasiune investită în tot ceea ce au făcut și încă fac, și afirmă cu certitudine că totul este posibil, dacă știi să faci lucruri de calitate, și să investești în afacerea din care aștepți profit. Domeniul în care activează este unul dintre domeniile cele mai solicitate din ultima perioadă în țara noastră, altfel avea rost să continue – recunoaște Sergiu CALDARI. Aceasta se explică prin faptul că Republica Moldova este o tara agro-industrială. Urmărind cu atenție vectorul de dezvoltare european și dinamica schimbărilor impuse de concurența de piață, vedem că toți producătorii și procesatorii din diverse ramuri ale economiei noastre (fructe, legume, carne, lactate, patiserie etc.) sunt nevoiți să se alinieze noilor condiții impuse de standardele de calitate europene. Deci, o data cu plantarea noilor vii și livezi, construcția depozitelor frigorifice, caselor de ambalare, fabricilor de procesare, a centrelor logistice, generează o cererea acută de construcție sau modernizare a „spațiilor” cu temperaturi controlate. Toate acestea ne dau încrederea în viitor că și specializarea noastră va rămâne solicitată în timp. Compania „Autehton Grup” a parcurs drumul de la un subcontractor până la antreprenor general, care oferă soluții „la cheie” clienților săi. Este de menționat faptul că „Autehton Grup” a cucerit încrederea furnizorilor de instalații și echipamente, acum fiind distribuitori autorizați la mai multe branduri de top europene. Avem ca parteneri de lungă durată companii din tot spațiul UE (Italia, Germania, Spania, Olanda, Polonia etc.). Având o simpatie personală față de țară și o apreciere înaltă a calității, cele mai multe relații de colaborare le avem anume cu companiile din Italia , – reiterează Sergiu.

Fiecare afacere care este gestionată profesionist și se investestește prudent și corect, poate crește și se poate extinde aducînd și beneficii, atât pentru constructor, cât și pentru clienții săi. Firma ,,Autehton Grup ” își extinde aria de activitate. Reieșind din solicitările pieței și necesitațile clienților, suntem flexibili în oferirea de soluții personalizate. Recent am început proiectarea și producerea instalațiilor frigorifice sub marca „Autehton Grup”. Datorită acestui fapt, am primit condiții de exclusivitate în Republica Moldova a compresoarelor „Dorin” (Italia). Acest fapt ne dă și mai multă forță și încredere în ceea ce facem. Deja sunt multe proiecte implementate cu instalații de producția proprie. Toate aceste rezultate le-am obținut împreună cu echipa care formează compania „Autehton Grup”, specialiști în domeniu, cu o experiență de peste 15 ani de activitate, căci așa mi-am propus atunci când am lansat compania – să am alături profesioniști, cu studii specializate, nu dintre cei care au fost nevoiți să se reprofileze fiind în căutarea unui loc de muncă. Astfel, toți cei 15 angjați au specialități tehnice corespunzătoare. Evident, succesul depinde și de alte criterii, de care încerc să țin cont, cum ar fi atmosfera potrivita si comfortul din colectiv, corectitudinea față de clienți, transparența în gestionarea financiară. Toate acestea ne ajută să ne menținem pe piață, să facem față provocărilor și concurenței.  De asemenea, investim și în formarea profesional continuă a personalului, participam cu regularitate cu echipa la training-uri susținute de specialiștii din domeniu sau producători de utilaje, în cadrul cărora abordam preponderent tema eficienței energetice și scăderii costurilor pentru deservirea tehnică – mărturisește Sergiu CALDARI. Din discuția cu Sergiu CALDARI am сoncluzionat că este o persoană cu multă experiență si expertiza  necesară în domeniul constructiv-frigotehnic, dar și un om cu o mare dorință de a crește și a se autodepăsi mereu, de a evolua în domeniul pe care  îl stăpînește, făcîndu-l cu pasiune și dedicație. De altfel,  începuse să facă și un doctorat pe specialitate, la care a renunțat din banala lipsă de timp, dar nu a renunțat și la ideea de a-l termina vreodată. Decu aceeași pasiune, se implică și în diverse proiecte de consultanță pe acest segement – utilaje frigorifice și aer condițiat. Printre aceastea sunt și cîteva proiecte în colaborare și cu susținerea  USAID. Toate aceste detalii contibuie la conturarea profilului unui tânâr om de afaceri – perseverent și implicat cu dăruire în tot ceea ce face, cel care se ghidează de principiul  „Cel mai bun exemplu de leadership, este leadershipul prin propriul exemplu. Personal sunt implicat mereu,  în toate proiectele, căci doar astfel putem garanta calitatea serviciilor prestate”. Acesta este convingerea omului afaceri Sergiu CALDARI.