Domnule Mureșan, care ar trebui sa fie principalele acțiuni ale autorităților de la Chișinău după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la aderare? Cel mai important lucru este continuarea reformelor: în justiție, în administrație, în lupta anticorupție, adică în acele domenii menționate și în avizul Comisiei Europene. Procesul de aderare va implica multă muncă atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene. Noi suntem pregătiți să ajutăm, există disponibilitate din partea noastră să sprijinim Republica Moldova  cu acțiuni concrete. 

Cele 10 condiții puse de Comisia Europeană sunt decisive în lansarea negocierilor pentru aderare? Decizia Consiliului European este clară: Republica Moldova a primit statut de țară candidată la Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că Moldova a pornit pe un drum ireversibil privind aderarea la UE. Desigur, există așteptări din partea instituțiilor europene ca autoritățile de la Chișinău să progreseze pe domeniile prezentate în avizul Comisiei. Regulile de aderare sunt bine știute, sunt aceleași pentru toată lumea. Și România a trebuit să le respecte pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. În același timp, actuala majoritate politică de la Chișinău a câștigat încrederea partenerilor europeni tocmai prin apetitul și capacitatea de a implementa reforme, chiar și în pofida obstacolelor generate de războiul din Ucraina, criza energetică și pandemia de COVID-19.

Diferendul transnistrean ar fi un impediment în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE? Procesul de aderare este de abia la început și este un proces de durată. Desigur, situația transnistreană trebuie soluționată înainte ca Republica Moldova să devină stat membru al UE cu acte în regulă. Dar consider că soluția privind cel mai bun mod de administrare a teritoriului Republicii Moldova nu poate fi dată decât de Republica Moldova. Noi nu putem decât să sprijinim autoritățile de la Chișinău în rezolvarea acestei probleme. În același timp, în vederea aderării la Uniunea Europeană, sunt multe domenii în care trebuie lucrat, sunt multe reforme de implementat și trebuie să lucrăm împreună la acele domenii în tot acest timp, în paralel cu soluționarea chestiunii transnistrene de către Republica Moldova.  

Societatea moldovenească continuă să fie divizată în opinii in ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova. Astfel, la Chișinău se aud voci că ar trebui organizat un referendum. In ce condiții UE ar putea solicita un asemenea referendum? Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este, în primul rând, pentru interesul cetățenilor. Vedem un sprijin popular major în Republica Moldova pentru reformă, lupta anticorupție, apărarea statului de drept, modernizarea țării pe principii și valori europene. Oamenii și-au exprimat dorința pentru un parcurs european al Republicii Moldova atât la ultimele alegeri prezidențiale, cât și la ultimele alegeri parlamentare. De asemenea, conform celor mai recente sondaje, există un sprijin majoritar din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru aderarea la UE.