De la spumante clasice, până la licoroase de desert; roșii, albe sau rose; seci, demiseci, dulci sau demidulci, vinurile produse în Republica Moldova cuprind practic toată gama de producere, ceea ce nu poate să nu atragă turiștii. Mai mult ca atât că țara noastră nu este atât de mare, iar la o adică, într-o săptămână sau chiar trei-patru zile, un turist ar putea face o tură a tuturor vinăriilor din țară. Aceștia nu se lasă prea mult așteptați, iar numărul lor crește de la un an la altul. Despre cum se dezvoltă domeniul vitivinicol și cel al agro-turismului din Republica Moldova, ce vinuri preferă turiștii veniți să descopere vinurile Moldovei, dar și unele recomandări pentru cei care planifică să viziteze țara noastră, vorbim cu unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, sommelierul moldovean Mihai Druță, care, în cadrul unui concurs internațional desfășurat recent în Elveția, a ajuns în „top cinci degustători din lume”, fiind decorat cu titlul „Benchmark’s Taster 2019”, adică degustător etalon.
Cine este Mihai Druță? Mihai Druță este un sommelier în primul rând. Este persoana care își face o recomandare în lumea vinului. O persoană care gestionează câteva proiecte legate de vin și aceasta ar fi și „Taste of Blu”, această locație, unde se regăsesc în jur de 400 diferite denumiri de vinuri. Avem aici și vinuri rare și vinuri care se găsesc pe rafturile magazinelor, avem selecții de vinuri străine și avem posibilitatea să le îmbinăm cu o mâncare special concepută pentru aceste vinuri. Asta, în câteva cuvinte despre mine.
Știm că în ultimii ani a început să se dezvolte cultura vinului și au apărut pe piață diferiți producători care au câștigat multiple premii în străinătate. Din acest considerent credem că acest potențial este consolidat peste hotare, fapt care îl vedem prin exporturi și prin diferite companii de vinuri care au produse specifice. Ați spus că aici sunt peste 400 de denumiri de vinuri diferite. Ce vinuri avem? Vom începe cu ceea că potențialul solurilor din Moldova este unul foarte și foarte mare. Se lucrează mult anume pentru a promova și dacă vorbesc concret despre zonele vitivinicole, sunt acum trei la număr:
-
Zona vitivinicolă „Codru” (centru) – cu specificul și cu arealul său, respectiv cu solul care are anumite proprietăți, care este predispus pentru anumite vinuri;
-
Zona vitivinicolă „Ștefan Vodă” (sud-est) – una dintre cele mai cunoscute, cu microzona „Purcari”;
-
Zona vitivinicolă „Valul lui Traian” (sud-vest).
Toate aceste trei zone au specificul și potențialul lor și pot crea niște vinuri particulare anume pentru aceste zone. Se schimbă foarte mult în domeniul acesta. Pe etichetă apare deja inscripția „Indicație Geografică Protejată”. Respectiv, un producător nu poate face un vin cu „Indicație Geografică Protejată” dacă cumpără struguri într-o zonă, o procesează în a doua și o vinde sub numele celei de-a treia. Totul este reglementat. Există un lanț care trebuie respectat, iar ca rezultat avem niște vinuri de calitate. Ca să promovăm această calitate, foarte mulți producători participă la diferite concursuri internaționale și obțin medalii acolo, inclusiv în Italia, Marea Britanie, Germania, Franța etc., ceea ce demonstrează că vinurile din Republica Moldova au un potențial extraordinar de mare. Dacă e să revin la întrebarea Dvs., noi am făcut o selecție specială de vinuri din Republica Moldova. Deci, sunt practic majoritatea producătorilor, nu reprezentați în toată gama lor, dar câteva vinuri distinctive le-am ales de la fiecare. Cu această ocazie, fiecare care intră aici poate să guste careva vin care-i place și să-și găsească vinul său. Când vorbim de vinurile mai rare, avem niște vinuri care nu se regăsesc pe rafturile magazinelor, este o colecție proprie, și atunci putem chiar uimi pe cineva.
Moldova – o forță impunătoare în producerea vinurilor la nivel mondial!
Care este vinul cel mai apreciat de turiști? Acum este un trend foarte impunător, pe care și noi ne străduim să-l formăm, este vorba de soiuri locale. Deci, un vin din „Feteasca Neagră”, un vin din „Rara Neagră” mereu este unul de mirare. Nu pot să spun că este un vin care-l caută turiștii, dar care îl acceptă fiind ceva diferit. Apoi, dacă este un exemplu foarte bun, gen soi internațional, cum ar fi „Cabernet Sauvignon” sau un „Chardonnay”, turiștii la fel apreciază din cauza că ei le compară cu acele „Cabernet Sauvignon”-uri sau „Chardonnay” care le-au mai gustat. Dacă vorbesc de producători, bineînțeles turiștii vin cu scopul de a descoperi ceva și atunci deseori apreciază mai mult vinăriile care au turism. Ei le-au văzut, au văzut beciurile, au petrecut mai mult timp acolo, le-a plăcut, s-au atașat de acea vinărie și atunci caută automat vinul acelei vinării. Vinurile din Republica Moldova au o gamă destul de impunătoare. Noi nu putem spune că facem vinuri albe, roșii sau rose. Noi avem toată gama de producere a vinurilor, ceea ce este destul de interesant, pentru că nu toate țările au o gamă atât de mare. Deci, noi începem de la vinurile spumante clasice, până la vinuri licoroase de desert, de diferită capacitate sau particularități, gen „Ice Wine”, „Porto” sau „Madeira”, de toate se găsesc pe acest teritoriu, ceea ce iarăși, demonstrează un potențial foarte bun pentru producerea acestor vinuri, o diversificare foarte bună și cred că, dacă se va continua în aceeași direcție, cu accentuarea anume pe calitate, nu pe cantitate, atunci Republica Moldova va deveni în curând o forță foarte impunătoare în producerea vinurilor la nivel mondial.
Avem în țară peste 40 de producători de vinuri, dar câți din ei au dezvoltat agro-turismul? Din păcate, nu toți, dar se fac pași destul de buni. Eu ași spune că avem poate chiar și mai mulți producători, dar nu toți s-au gândit sau au planificat să dezvolte afacerea în domeniul agro-turismului sau turismului vitivinicol. Din câte cunosc, acum există granturi, se accesează pe aceste proiecte, dar din păcate nu toți producătorii au preconizat aceasta în producerea vinăriei. Trebuie să concepi a oferi niște servicii bune, ospitaliere, asta nu este exact cum a produce un vin bun. Nu că este mai greu, dar este o parte separată a proiectului care trebuie dezvoltată. A crea un hotel, o unitate de alimentație care să poată asigura hrana pentru acei turiști, a forma un personal sau a oferi aceste servicii turistice privind prezentările de vinuri. Asta este un lucru destul de asiduu pentru care nu fiecare producător are timp ca să-l facă. Pentru a produce un vin de calitate este nevoie de foarte și foarte mult timp. Este o muncă permanentă. Atunci mai ai pe spate și turiști care, de altă parte, ar putea crește vânzările, ar putea genera o notorietate a vinăriei. Un exemplu foarte bun pentru mine este Vinăria „Et Cetera” care s-au concentrat asupra turismului, asupra vinurilor de calitate și au succes în acest domeniu.
Asta înseamnă că în Moldova noi avem nevoie în momentul de față de o școală de pregătire a cadrelor în domeniul agro-turistic, ospitalier… Din păcate, la nivel de turism noi avem foarte mult de lucru, de implementat standarde internaționale, de lucrat asupra imaginii țării… Cel mai mare impediment este necunoașterea acestei țări. Trebuie creată o istorie, un anturaj pentru a fi atractivi pentru ceilalți și eu cred că avem toate premisele pentru a face acest lucru.
Fiecare vinărie este o perlă, iar cel mai mare avantaj al vinului moldovenesc este raportul calitate-preț!
Ce puteți recomanda turiștilor care vor veni în vara anului 2020 în Moldova? Noi avem câteva vinării care trebuie văzute neapărat, cred că sunt în jur de 20 de locații, pentru că fiecare vinărie se concentrează și are un atu al său. Deci, noi avem cele mai mari beciuri din lume, noi avem cea mai mare colecție de vinuri din lume, noi avem niște spații departe de oraș care deschid niște priveliști extraordinare, noi avem câteva vinării care sunt afaceri de familie și aveți posibilitatea să interacționați anume cu proprietarii, să fiți practic în familia lor și avem și o vinărie foarte frumoasă, într-un stil mai nou, care este pe un deal, și practic fiecare vinărie este o perlă. Nu putem spune că ele se aseamănă și atunci turiștii au de câștigat. Asta pentru că Republica Moldova nu este o țară foarte mare și, dacă ei își pun drept scop, în vreo trei-patru zile, ar putea vizita toate vinăriile și vor rămâne plăcut impresionați în primul rând pentru calitatea vinurilor și calitatea produselor alimentare. Mai este o chestie foarte atractivă pentru turiști, cei care ar dori să viziteze Republica Moldova, asta sunt produsele care au un gust deosebit, specific. Nu avem mare, nu avem munți, dar putem oferi o experiență eno-gastronomică foarte foarte bună. Deci, se mănâncă bine, se bea la fel de bine, iar cel mai mare avantaj este raportul calitate-preț. Pentru aceste servicii nu veți plăti mult. Veți plăti de trei-patru ori mai puțin decât în Europa.
Care sunt planurile Dvs. de viitor? Dacă vorbim de un timp foarte scurt, asta sunt mai multe deplasări planificate peste hotare, pentru a prezenta vinurile acolo. Este o deplasare în Germania, una în România, din cauza că piața română se deschide foarte mult pentru vinurile din Republica Moldova. Am avut în plan o vizită de studiu în Franța pentru a investi în sine. Am înțeles foarte bine vinul francez, am călătorit prin multe regiuni vitivinicole, am gustat vinuri fenomenale și atunci această vizită mi-a deschis multe despre cultura vinului francez, poate undeva am putea prelua ceva bun de la ei, din cauza că ei prin asta și s-au promovat – o atitudine specială față de zona unde crește vița-de-vie. Dacă vorbim pe termen mai lung, este în continuare promovarea acestei profesii de sommelier, este lucrul cu sommelierii care sunt aici și nemijlocit unele proiecte creative. Poate vom lansa și un vin personalizat în curând. Deci, cam asta.