28Veni vidi vici! 

Studiile în Republica Moldova – Necesitate sau modă ? Cu siguranţă a doua opţiune. În Chişinău toţi tinerii sunt studenţi, toată lumea vrea studii universitare, diplome şi titluri de avocaţi, procurori, medici, economişti. Astea sunt cele mai solicitate profesii chiar dacă piaţa forţei de muncă cere cu totul altceva. Este vorba despre lăcătuşi, croitorese, electricieni şi alţi meseriaşi din această sferă.

Mai cu chin, mai cu vai şi cu portmonee, dar totuşi facem studii, plătim contracte în jur de 10.000 de lei, avem la sfîrşit o diplomă, dar ce urmează mai departe?  Mai departe urmează avionul sau mai bine zis tinerii fie pleacă peste hotare pentru un salariu care le permite să supravieţuiască, fie  lucrează în alt domeniu pentru că nu s-au putut angaja.

Întrebarea logică este „Atunci la ce bun?„ Aici tinerii noştri absolvenţi de 18 ani ar trebui să gîndească foarte bine, să se informeze şi să-şi analizeze cu francheţe calităţile. Nu de alta dar nu toţi sunt făcuţi pentru a fi jurişti, medici, contabili, jurnalişti sau experţi în relaţii internaţionale.

Care ar fi soluţia?  Ne-am convins deja că bacul-teroare nu este soluţia optimă.

Poate ar trebui să punem mai multă responsabilitate pe umeri universităţilor, acolo unde se formează adevăraţii profesionişti sau forţa motrice a unui stat. Poate că ar fi bine să avem examene de înmatriculare care să justifice nu atît  notele din atestate, cît să stabilească capacităţile unui tînăr în domeniul ales. Dacă ţi-ai ales turism şi servicii hoteliere atunci tu absolventule fii bun şi demontrează că ştii geografia la nivel aplicativ, ai idee despre domeniul pe care l-ai ales,  vorbeşti (vorbeşti şi nu scrii)  două limbi  străine şi ai flerul unui om care poate relaţiona cu publicul.

Studiile superioare sunt extrem de importante pentru un om care vrea, poate, şi manifestă interes, însă tînăra generaţie trebuie să cunoască starea reală a lucrurilor şi să nu viseze la posturi cu fotolii comode, secretare frumoase şi maşini luxoase la parcare.