Circa 70 de invitați, majoritatea tineri, din 12 comunități rurale au participat vineri, 16 noiembrie, la cea de-a doua ediție a „Forumului tinerilor activi”. Evenimentul implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în cadrul proiectului „IntegrACT PLUS”, are drept scop de a crește valoarea activismului civic în rândul tinerilor la nivel local în Republica Moldova, dar și de a prezenta un model de integrare a tinerilor minoritari în activism civic și participare.

„Suntem o organizație care promovăm spiritul de inițiativă socio-economică în mediul rural, în satele și orășelele mici ale Republicii Moldova. În Moldova avem peste 1.050 de localități, 898 de primării, ceea ce înseamnă că politicile naționale trebuie să fie direcționate la nivel de comunitate. Adică, politica trebuie să fie orientată spre beneficiari, în cazul nostru sunt tinerii, și nu spre alte politici”, susține directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Rurale, Ruslan Stânga „Evenimentul de astăzi vine încă odată să confirme importanța implicării tinerilor la nivel local. În mod special, acest forum este pentru tinerii din orășelele și satele Republicii Moldova care au reușit să facă ceva. Pentru noi este o bucurie să putem să vorbim nu doar despre probleme, ci și despre anumite succese. Sigur că succesele sunt modeste, dar noi credem în efectul de replicare a acestor succese și anume în modelul nostru integrat care l-am testat în ultimii doi-trei ani și am văzut că funcționează”, mai spune directorul IRI. Potrivit lui Ruslan Stânga, modelul funcționează, chiar dacă este loc de mai bine. „Tinerii implicați, la nivel de grup de inițiativă, care se implică, care cunosc instrumentele mobilizării comunitare, pot aduce schimbarea. Chiar dacă uneori primarii nu sunt încântați, consilierii locali nu sunt încântați să împuternicească tinerii, pentru că asta înseamnă să delege o parte din responsabilități și să fie verificați, să fie parte a unui proces mai larg în luarea deciziilor. Noi, Institutul pentru Inițiative Rurale, considerăm că la nivel de sat și orașe mici, aceste politici lasă de dorit la capitolul implementare”, recunoaște Stânga. Cu toate acestea, în ultimii ani, politicile de tineret în Republica Moldova, au cunoscut o evoluție pozitivă, iar autoritățile statului au început să implice mai mult tinerii, susține directorul IRI. În aceste condiții, mărturisește directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Rurale, „planul nostru pe termen scurt și mediu este să ajungem la cât mai multe comunități”. „La momentul actual suntem prezenți în 49 de comunități ale Republicii Moldova, majoritatea dintre care sunt comunități rurale. Dorim să ajungem în următorii cinci ani – în 100 de comunități”, afirmă Ruslan Stânga. Mai mult, Institutul planifică să implice un număr suficient de comunități în așa fel ca să formeze 50 de grupuri de inițiativă, care să creeze o rețea națională, „o platformă de schimb de opinii și practici bune pentru a schimba Republica Moldova la capitolul împuternicirea comunităților rurale și dezvoltare regională”.

Institutul pentru Inițiative Rurale în forma în care este acum activează de doi ani. Acesta însă a fost fondat pe pilonii unei alte organizații – „Ograda noastră” care activează de 13 ani. Scopul organizației este de a forma comunitățile rurale din Republica Moldova în așa fel încât acestea să participe în procesul de luare a deciziilor și să dea „tonul schimbării în Republica Moldova”.

Forumul tinerilor activi – ediția II este o continuare a primei ediții a forumului desfășurat în octombrie 2017, fiind implementat în cadrul Programului de granturi 2018 pentru organizațiile de tineret, susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.