10351449_678864328866631_4422367934876867106_nLa 19 iulie 2015 în s. Hoginești, raionul Călărași va avea loc ediția a V-a a Tîrgului Internațional al meșterilor olari ”La Vatra Olarului Vasile Gonciar”  – eveniment de rezonanță majoră cu conotație turistică importantă. Menirea Târgului de olărit este de a revitaliza vechiului meşteşug, de a valorifica potenţialul creator al meşterilor olari, precum și de a renaşte tradiţiile iarmaroacelor meşteşugarilor. În cadrul Târgului va avea loc lansarea proiectului ”Slăvim Moldova de acasă”,ce are drept scop modelarea unui vas enorm din lut, cu o capacitate de aproximativ 18-20 de mii de litri, pentru a fi inclus în Cartea Recordurilor Guinness.  

Proiectul  ”SLĂVIM MOLDOVA DE ACASĂ”

Autor – Vasile GONCIAR, meșter olar cu vastă experiență internațională

Scopul proiectului: Modelarea unui vas enorm din lut, cu o capacitate de aproximativ 18-20 de mii de litri, pentru a fi inclus în Cartea Recordurilor Guiness.

Mod de executare: Construirea unui cuptor adaptat pentru acest scop, îmbinînd cunoștințele și tehnologiile din antichitate cu cele moderne. Cuptorul este inventat și proiectat de subsemnat, exprimîndu-mi convingerea că pentru a realiza ceva ce pare imposibil este nevoie de a inventa ceva ce nu există. Cuptorul va fi construit în așa mod încît va putea fi utilizat repetat, avînd mai multe destinații.

Realizarea cuptorului, care urmează să devină și un excepțional punct de atracție turistică, atît la nivel național, cît și internațional, presupune investiții enorme pe care nu sunt în stare să le suport de unul singur. Este nevoie de donații din partea agenților economici și a oamenilor de afaceri. În același timp, mi-aș dori ca această inițiativă inedită să fie realizată și cu implicarea întregii societăți din Republica Moldova. Îmi exprim speranța că cetățenii noștri își vor consolida eforturile și se vor implica activ în implementarea acestui proiect, care poate duce faima țării noastre în întreaga lume. Sunt sigur că Moldova poate demonstra lumii că poate fi prima, în special în domeniul olăritului – un domeniu uitat, dar cu mari perspective, care ne poate face cunoscuți și apreciați. Pentru a da startul realizării proiectului, vin cu o contribuție inițială de 100.000 de lei deja investiți și cu doi ani de implicare activă în punerea în aplicare a inițiativei în cauză. Dispun de cunoștințe, experiență și o mare dorință pentru a realiza ceva ce nu a mai fost făcut pînă acum.

Beneficiile proiectului:

  1. Implementarea proiectului va permite ”nașterea” unui obiectiv turistic cu renume pe plan internațional, dar și a unui obiectiv care va constitui un motiv de mîndrie pentru întreaga noastră națiune. Vasul gigant va fi instalat în imediata apropiere a cuptorului, care va fi construit în satul Hoginești, raionul Călărași, unde din cele mai vechi timpuri s-a născut un centru de olărie cu renume mondial. În fiecare an, meșterii populari se întrunesc la Tîrgul Internațional ”La Vatra olarului Vasile Gonciar”, a cărui amploare și importanță crește de la an la an.
  2. Casa Olarului a devenit, de asemenea, un centru de instruire și un obiectiv turistic, vizitat anual de cel puțin 20.000 de copii. Realizarea proiectului ne va ajuta să creștem o generație tînără, care va purta în suflet sentimentul de mîndrie pentru faptul că suntem cetățeni ai Republicii Moldova.

MÎNA DE LA MÎNA – ESTE POSIBIL!

Vasile GONCIAR, meșter olar