Membrii Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC și Silvia Radu, primarul general interimar al municipiului Chișinău, negociază un parteneriat public-privat în domeniul TIC

Membrii Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC au avut astăzi o întrevedere cu primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu. Scopul întrevederii a fost identificarea oportunităților de conlucrare dintre sectorul privat și cel public, pentru a dezvolta proiecte digitale, menite să îmbunătățească calitatea serviciilor municipalității și a vieții locuitorilor capitalei, în general.

Specialiștii din sectorul IT, prezenți la eveniment, au adus numeroase exemple de posibile colaborări dintre sectorul public și cel privat, în care au fost implicați până în acest moment, și care ar putea fi preluate și implementate cu succes în capitală, fără anumite costuri suplimentare. Mai mulți membri ATIC s-au arătat dispuși să dezvolte pentru primărie sisteme informaționale de tip alertă, care să faciliteze comunicarea cu cetățenii, să îmbunătățească și să aducă transparență în managementul informațional al datelor colectate de la cetățeni.

Ambele părți implicate în discuție au ajuns la concluzia că, oricare ar fi proiectele dezvoltate împreună, acestea ar trebui să respecte următoarele principii: proprietatea și gestiunea datelor trebuie să aparțină statului, prin colaborarea cu Guvernul, în timp ce managementul poate fi delegat sectorului privat, întrucât acolo există expertiză, competență și dorință de implicare, după modelul multor altor orașe din lume, în care aceste parteneriate funcționează cu succes.

Ca urmare a întrevederii, s-a decis că ATIC va crea un grup de experți din domeniul IT, inclusiv prin atragerea expertizei internaționale, care să identifice în următoarele săptămâni cele mai stringente necesități ale municipalității la nivel de servicii IT și proiecte digitale, pentru ca, în cel mai scurt timp, acest grup să mobilizeze comunitarea IT și să vină cu proiecte concrete, care ar putea fi implementate în comun cu municipalitatea pentru cetățenii municipiului Chișinău.

Atât timp cât eu sunt la Primărie, suntem categoric și absolut deschiși către viziunile moderne de creare a unui oraș prietenos cu noile tehnologii informaționale. Orice propuneri sunt binevenite, le așteptăm chiar astăzi, dacă sunt. Singura condiției este ca proiectele să aibă și o justificare economico-financiară bine argumentată”, a spus Silvia Radu. Ariile în care tehnologiile își pot găsi loc sunt multiple, de la un sistem de iluminare stradală de tip „smart”, sisteme de gestiune automatizată a traficului rutier sau instrumente digitale pentru plata serviciilor comunale, la mecanisme digitale de plată pentru parcări, amenzi, înregistrarea în regim online a cererilor, petițiilor și sisteme de management eficient al infrastructurilor complexe.

Ana Chirița, Director Executiv ATIC, a spus că Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC ar putea facilita un proiect public-privat, capabil să apropie capitala de conceptul de „oraș digital”: „Suntem gata să punem umărul și să ajutăm să transpunem modelul „Tekwill” la nivel de primărie și, mai apoi, la nivel de oraș. Noi vrem și cred că putem să creăm împreună acest tech-city”.

Companiile autohtone, interesate de o astfel de colaborare sunt îndemnate să ia legătura cu Traian Chivriga (Business Development Manager, Proiectul „Tekwill”, finanțat din sursele USAID și Guvernul Suediei), delegat să gestioneze grupul de inițiativă, lansat astăzi de ATIC, scriind la tchivriga@ict.md.