Este vorba despre o livrare in volum de 14 000 cutii de medicament „Normodipine” și 33 615 cutii de medicament „Decaris”, cu o valoare totală de 1 675 513 lei, cu titlu gratuit. Medicamentul „Normodipline” este destinat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare (hipertensiunea arterială) și va fi distribuit pacienților din zonele rurale. Potrivit datelor oficiale, în Moldova, bolile sistemului cardio-vascular, îndeosebi hipertensiunea arterială, dețin întîietatea: în 2014 numărul total al acestor pacienți a constituit 461 183. Aceasta reprezintă 15,3% din numărul total al populației, ceea ce reflectă doar parțial situația reală, deoarece o parte din bolnavi nu apelează la ajutor medical, și deci nu sunt identificați. Anual în țară sunt înregistrate circa 47 000 de cazuri noi de boli cardiace și acest număr este într-o creștere constantă. Mortalitatea cauzată de afecțiunea sistemului cardio-vascular în Moldova cuprinde 58% din numărul total al deceselor, în timp ce acest indice abia depășește 30% pe plan mondial.

Într-un mod similar, în 2010 instituțiilor medicale din Moldova li s-a furnizat gratis „Normodipine” cu valoarea de peste 1 milion lei destinat pentru 25 000 pacienți. De asemenea, în 2012 producătorul a oferit 200 000 lei pentru deschiderea băncii de sânge din cadrul Institutului Oncologic. În vara anului 2013, s-a desfășurat una dintre cele mai vaste acțiuni umanitare – livrarea unui medicament cardiac cu o înaltă eficacitate din grupul de beta-blocante „Bidop” în valoare de peste 1,7 milioane lei.

Gedeon Richter este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Europa Centrală și de Est cu o istorie de 115 ani, este specializată în producerea și marketingul produselor farmaceutice finite, a substanțelor active și produselor intermediare, precum și în activitatea de cercetare în domeniul farmaceutic. Compania este prezentă în peste 45 de țări și întrunește 6 fabrici, 29 reprezenanțe, 37 subdiviziuni comerciale și întreprinderi mixte. Portofoliul companiei conține peste 200 produse de înaltă calitate folosite în toate domeniile medicinii. Totodată, Compania „Gedeon Richter” este activă în dezvoltarea medicamentelor biosimilare.

Gedeon Richter” în Moldova.

Reprezentanța oficială a fost inaugurată în 1997, devenind a doua structură a producătorului maghiar în Moldova, după ÎM Moldo-Ungară „RihPanGalFarma”, care activează din 1996. Construcția celor două depozite conform standardelor europene (la Chișinău și Bălți) și lansarea unei rețele proprii formate din 40 farmacii social orientate, i-au permis companiei să implementeze modelul vertical integrat de mișcare a medicamentelor – în premieră pentru Moldova. Acest sistem elimină apariția costurilor suplimentare la procedura de livrare a medicamentelor și majorarea prețului final al acestora în farmacii. Potrivit datelor Pharmaceutical Marketing Group, compania „Gedeon Richter” deja de peste 15 ani deține întîietatea pe piața farmaceutică din Moldova, unde în prezent activează peste 400 producători străini și autohtoni.