18 companii autohtone din mediul rural, selectate în cadrul ultimului Concurs de proiecte al Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor, au semnat online contractele de finanțare nerambursabilă. Prin intermediul unei sesiuni online, organizate astăzi, 5 noiembrie, de ODIMM, antreprenorii au fost informați despre prevederile contractuale și pașii necesari pentru valorificarea corectă și transparentă a Grantului în valoare de până la 200 mii lei fiecare. În cadrul evenimentului, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a salutat deschiderea antreprenorilor pentru implementarea noilor tehnologii informaționale în procesul de digitalizare a afacerilor și a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat. Totodată, a dat asigurări că inițiativa va avea continuitate.  Noul Program privind  Transformarea Digitală a ÎMM, urmează să fie aprobat curând de către Guvern pentru a oferi șanse de digitalizare a afacerilor la cât mai multe companii.

“Dezvoltarea ecosistemului de inovare digitală și susținere a companiilor se înscrie în lista priorităților ministerului în domeniul IMM-urilor pentru a spori competitivitatea  și a încuraja spiritul inovator.  Mediul de afaceri va avea mai multe perspective odată cu digitalizarea proceselor de producție, cum ar fi fluxul de informații și cunoștințe, procesul de creare a produselor, facilitarea conexiunii  cu potențialii clienți și accesul la noi piețe de desfacere”, a precizat ministrul Gaibu. Uniunea Europeană susține modernizarea și digitalizarea afacerilor din Republica Moldova, în special din mediul rural.

“Întreprinderile mici și mijlocii sunt inima unei economii: cu cât nivelul de dezvoltare și prosperitate al IMM-urilor este mai înalt, cu atât economia țării este mai puternică. Digitalizarea afacerilor în mediul rural este o necesitate esențială în această perioadă de pandemie, când IMM-urile se confruntă cu o serie de probleme care pot afecta grav activitatea acestora. Uniunea Europeană susține transferul tehnologic și dezvoltarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat Boris Filipov, manager de proiecte, în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Așadar, digitalizarea proceselor economice de activitate a IMM-urilor va valorifica potențialul inovativ, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.

“Companiile care folosesc tehnologiile informaționale în procesele de producție, dezvoltare și alte activități dețin controlul pe piață. Procesul de digitalizare poate aduce provocări noi pentru antreprenori, însă, acestea vor aduce mari beneficii pe termen lung prin dezvoltarea a noi produse și servicii, noi tehnologii și lanțuri de procese, noi modele de afaceri și o eficiență mai ridicată a producției”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.

Printre antreprenorii care vor primi suport financiar se numără Nina Cazacu din satul Prăjila, raionul Florești. După mulți ani lucrați în străinătate, a revenit acasă și a deschis o afacere în domeniul agriculturii, și anume, cultivă legume. Cu ajutorul grantului european își propune să instaleze un sistem de monitorizare a terenurilor (GPS) care îi va permite să introducă și să colecteze date despre cantitățile de culturi cultivate, recoltă, starea pământurilor, asolamentul terenului.

„Datorită Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor vom reuși să instalăm acest soft pe care deja l-am identificat. Acesta ne va permite să monitorizăm performanțele terenurilor, și totodată, și pe cele ale companiei. Mai mult decât atât, sistemul ne va oferi și prognoza meteo pentru regiunea în care ne aflăm, iar, astfel, vom ști exact cum să programăm lucrările agricole”.

Antreprenoarea Doina Sîrghi din satul Grădiște, raionul Cimișlia cultivă grâu, orz, porumb.  Mai nou, a început să cultinecultive și sorg  (soriz), care  are o valoare nutritivă ridicată, asigurând 43% din doza zilnică de proteine și este bogat în minerale precum fierul, fosforul, potasiul, magneziul și manganul.  Cel mai important este că această cultură  nu conține gluten, fiind recomandat în dieta persoanelor care au intoleranță la gluten.

„Cu ajutorul acestui grant ne dorim să achiziționăm două navigatoare pentru tractoarele noastre care ne va oferi precizie maximă la toate lucrările mecanizate din câmp, începând de la însemânțare până la stropituri, fertilizări și recoltare. Un altă investiție digitală pe care ne-o dorim este o dronă, care ne va ajuta considerabil la minitorizarea terenurilor care necesită pază fizică, deasemnea, vom putea detecta câmpurile cu buruiene sau diferite boli, insecte ale plantelor”.

Despre Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  a fost lansat în luna iunie 2020.  Timp de un 1 an și cinci luni, prin intermediul acestui mecanism de susținere,  peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere. Pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM au dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021. Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Pentru mai multe informații, accesați: https://www.odimm.md/ro/digitalizarea Date de contact: Centru de consultanță: +373 22 221 055; mob.060730202 E-mail: digitalizare@odimm.md