Un debut extraordinar al anului de studii, astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei. La Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a fost redeschisă aula 3-3, care, după aproape un sfert de secol de la darea în exploatare, și-a celebrat cu mândrie transformarea, devenind, după renovare, cel mai performant amfiteatru universitar din țară, care, de altfel, poate concura cu spațiile universităților de top ale lumii.

Inaugurarea solemnă a aulei proaspăt renovate s-a desfășurat cu participarea unor reprezentanți de seamă ai domeniului pentru care FCIM pregătește specialiști, care au remarcat aportul consistent al marelui susținător al acestui proiect de anvergură, un partener strategic mai vechi al FCIM-UTM – companiei de software development de talie internațională AMDARIS, cu oficii la Chișinău (Republica Moldova), Timișoara (România) și Bristol (Marea Britanie), al cărei fondator și director este Vlad NANU, absolvent al UTM, care și-a luat licența în 2003, apoi a urmat aici și studiile de master. Susținerea din partea sa e un fel de revenire la rădăcini, la sorgintea din care s-a format și tocmai de aceea reprezintă pentru UTM un gest de neprețuit.

În mesajul său inaugural, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, avea să sublinieze că finalizarea cu succes a acestui proiect universitar, foarte important pentru UTM, îi trezește un sentiment de mândrie, dar și de profundă mulțumire față de mediul privat, în special față de compania AMDARIS și ATIC, pentru suportul consistent pe care îl acordă UTM pe parcursul ultimilor ani.

– Acest proiect a fost unul foarte complex pentru noi, dat fiind că această sală nu a mai fost renovată de la deschiderea sa. Cu susținerea AMDARIS, fațada clădirii are astăzi un aspect nou, modern, procesul de renovare constând și în lucrări de înlocuire a ferestrelor, izolarea termică, pavarea spațiului aferent aulei, transformarea integrală a interiorului acesteia, instalarea unor sisteme moderne de sonorizare aulă/amfiteatru, de proiecție și iluminare, acces (wireless corporativ) la rețeaua publică Internet, precum și o sumedenie de alte lucruri interesante și tehnologizate. La parter, prin înlăturarea pereților, a fost creat un spațiu deschis, unde în curând vor fi amplasate laboratoarele de inginerie digitală, electronică automotive, industria 4.0 și de realitate virtuală. Aceste laboratoare se preconizează a fi completate în cadrul viitoarelor proiecte ERASMUS, unele aflându-se deja în derulare, cum ar fi, de exemplu, dotarea acestei săli cu un sistem de traducere în 4 limbi. Deschiderea acestui amfiteatru este un pas foarte important, căci astfel creăm condiții moderne de studii pentru viitorii specialiști. Această sală, cu o capacitate de 250 de locuri, este dotată cu tehnologii de ultimă oră, care vor facilita transmiterea de cunoaștere și crearea de noi competențe pentru studenți, a menționat rectorul Viorel BOSTAN.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să reconstituie firul transformării acestui spațiu și să compare condițiile de ieri și de azi, urmărind un clip video la subiect, transmis de la pupitrul nou instalat, de la care, de acum încolo, profesorii își vor ține prelegerile în fața studenților.

Transformările fiind evidente, participanții la eveniment au remarcat amploarea și importanța acestora.

Marcela ADAM, secretar al Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare,  tineret, sport și mass-media, și-a exprimat bucuria de a împărtăși cu gazdele această frumoasă realizare și a transmis felicitări din partea colegilor-deputați și a comisiei parlamentare pe care o reprezintă. Având în spate o carieră didactică universitară de 15 ani și conștientizând importanța momentului, d-sa a menționat că UTM și FCIM, în particular, au un rol deosebit în dezvoltarea durabilă a țării și  consolidarea societății prin performanțele pe care le înregistrează în topul universităților din țară, dar și în cele mai importante clasamente ale lumii, iar inaugurarea acestei săli performante va spori, cu siguranță, capacitatea UTM de a progresa în continuare.

Un cuvânt de susținere din partea Guvernului RM a rostit dl Iurie ȚURCANU, viceprim-ministru pentru digitalizare, care a felicitat UTM cu prilejul realizării acestui nou proiect, ce asigură studenții cu un spațiu modern și inovativ. În calitatea sa de absolvent al UTM, a împărtășit bucuria UTM-iștilor pentru această realizare de excepție și a adresat un cordial mesaj de felicitare studenților: „Vă felicit pentru faptul că ați ales să studiați la cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior de profil tehnic din țară. Aveți parte de profesori extraordinari care continuă să promoveze valorile și cunoștințele de care am avut și eu parte, fiind absolvent al acestei instituții”. Vicepremierul a transmis înaltele aprecieri din partea Guvernului întregului corp didactic al UTM pentru efortul constant depus întru prosperarea și dezvoltarea sectorului TIC din Republica Moldova.

Cu un mesaj de susținere și felicitare a venit și Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, E.S. Steven Mark FISHER:

– Sunt optimist în privința dezvoltării acestei țări, iar motivul pentru care sunt optimist se rezumă la zile ca cele de azi. Parteneriatul dintre UTM și AMDARIS a creat un mediu nou, unde studenții și profesorii pot lucra împreună, în beneficiul lor și al țării.

Reprezentând Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Ana CHIRIȚA, director pentru proiecte strategice ATIC, coordonator TEKWILL, și-a exprimat mândria de a fi parte a UTM. Absolventă a promoției 2009 FCIM-UTM, d-sa a menționat că sloganul „Sunt #UTM!” îi reprezintă pe majoritatea celor prezenți în sală. Și pentru că Universitatea reprezintă un punct de sprijin pentru viitorii angajatori, iar mediul în care învață studenții este extrem de important pentru a genera idei, a dezvolta startup-uri și a deveni specialiști bine pregătiți în domeniu, renovarea, modernizarea și tehnologizarea acestui spațiu universitar este extrem de importantă.

La festivitate au participat profesori, studenți, prieteni ai FCIM-UTM, între care menționăm prezența dlui Eugeniu COZONAC, director al Agentiei Proprietății Publice, căruia îi exprimăm sincere mulțumiri pentru felicitări și susținere.

Despre cum a venit ideea de a se implica în acest proiect, care au fost etapele procesului și cum a fost atins succesul final au povestit Andy ROGERS co-fondatorul și CEO AMDARIS, și alți  reprezentanți ai companiei, prezenți la eveniment.

În noiembrie 2019, într-un dialog cu Andrew ROGERS, co-CEO AMDARIS, și administratorul reprezentanței locale Petru HAHEU, rectorul UTM Viorel BOSTAN menționa aportul important al companiei în formarea tinerilor specialiști în domeniul IT, dar și în dezvoltarea spațiilor educaționale și a instrumentelor didactice din cadrul UTM, în spiritul standardelor industriei IT. În scurt timp, UTM și AMDARIS încheiau un Acord de colaborare extins, AMDARIS devenind astfel unul din partenerii strategici ai UTM.

În februarie 2021 AMDARIS a demarat proiectul de renovare a aulei 3-3 din incinta FCIM-UTM (concept și design – Andrei NASTAS; director tehnic UTM – Dorin TROFIMCIUC), acesta fiind și un proiect de suflet al Co-CEO AMDARIS Vlad NANU. Prezent la festivitatea de inaugurare a aulei, d-sa a menționat cu satisfacție că înainte de a fi specialist IT și manager al unei companii cu renume, este absolvent FCIM-UTM. De aici, chiar din această aulă și-a luat zborul, aici a susținut examenele de admitere, apoi și tezele de licență și de master și tot aici i-a fost înmânată diploma de inginer IT format la UTM. A fost predestinat, astfel, ca după ce a deschis centre ultramoderne în Ucraina, Dubai, Bulgaria, această importantă companie britanică să revină la rădăcinile managerilor săi, al căror spirit ei îl păstrează mereu în suflet, oriunde i-ar purta destinul prin lume. Este un tribut adus profesorilor, dar și actualilor și viitorilor discipoli ai FCIM-UTM, pentru ca aceștia să-și dezvolte interesul pentru crearea de aplicații și platforme inovatoare, pentru software development și tehnologie în general. E o investiție în resursa umană, în oameni, în viitorul companiilor și al industriei IT, ceea ce constituie de fapt scopul și rostul AMDARIS.