Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) vor contribui la crearea a cel puțin două echipe de fotbal și asigurarea participării acestora sub egida FMF, începând cu sezonul fotbalistic 2021-2022.

Acest obiectiv important este primul din lista activităților prevăzute a fi desfășurate de către cele două instituții în Acordul de colaborare semnat ieri, 4 mai 2021, de către prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul UTM – unica instituție de învățământ superior ingineresc din RM, și Leonid OLEINICENCO, președintele FMF – organul conducător al fotbalului din țară, FMF fiind membră afiliată la FIFA și UEFA.

Deplasându-se pe terenul de fotbal al UTM, rectorul Viorel BOSTAN și președintele FMF Leonid OLEINICENCO au convenit asupra condițiilor de folosire în comun a bazei sportive a UTM, după renovare, acesta fiind un pas concret în vederea susținerea acțiunilor Federației de îmbunătățire a condițiilor de practicare a fotbalului prin dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, dar și a diverselor proiecte educaționale internaționale în domeniul fotbalului.

Tot acolo, pe terenul de fotbal, cei doi mari manageri-parteneri au făcut schimb de piese vestimentare cu simbolica instituțiilor pe care le reprezintă. Domnul rector a primit în dar un tricou personalizat din partea președintelui FMF, oferind la rându-i un hanorac și un tricoul cu logoul UTM, în prezența prorectorului Dinu ȚURCANU, șefului Departamentului Educație Fizică și Sport Anatol POPUȘOI, dar și a mai multor reprezentanți UTM implicați în activitățile de îngrijire și întreținere a stadionului și a locatiilor sportive ale Universității.

– Suntem încrezători că această colaborare va lansa o nouă etapă, calitativ superioară, a sportului nr.1 în cadrul sportului universitar din Republica Moldova, a declarat Viorel BOSTAN.

– Acest acord constituie o bună oportunitate de a acorda posibilitatea continuării studiilor pentru orice fotbalist, inclusiv profesionist, or în prezent pierdem o mare parte din participanți la vârsta post liceală tocmai din cauză că juniorii sunt puși în situația de a alege între fotbal sau studii. Scopul nostru este să le creăm condiții pentru practicarea fotbalului în paralel cu școala și UTM, a subliniat Leonid OLEINICENCO.

Potrivit părților, acesta este un acord de mare anvergură în vederea creării a cât mai multor oportunități pentru practicarea activităților sportive, în special a celui mai popular sport în RM – fotbalul, prin renovarea infrastructurii sportive a Universității; participarea echipelor UTM la competițiile organizate de FMF (UTM va asigura prezența echipei sale începând cu Divizia B); elaborarea proiectelor IT în domeniul sportului; acordarea facilităților pentru sportivi, în baza prevederilor regulamentelor instituționale ale UTM, pe perioada studiilor de licență, master și doctorat; instruirea cadrelor didactice ale UTM și acordarea diplomelor după absolvirea cursurilor de antrenori din cadrul Școlii Federale de Antrenori a FMF, precum și organizarea cursurilor, stagiilor și programelor FIFA și UEFA; utilizarea infrastructurii UTM și a facilităților de care dispune instituția (stadioane, săli de studii, sala de sport etc.) în cadrul activităților Departamentului Dezvoltare Tehnică, FMF.