Un oraș are nevoie de a fi curat, de o infrastructură bună – cu străzi și ogrăzi reparate, cu locuri de parcare amenajate, trotuare bune, fără gherete, fără comerț stradal, iar spațiile libere care le avem, delăsate în mare parte, să fie revigorate. Aceasta este convingerea omului Vadim Brânzaniuc, numit recent în funcția de pretor al sectorului Buiucani.

Drumul spre Pretura Buiucani nu a fost unul deloc scurt. Vadim Brânzaniuc a activat în cadrul Primăriei municipiului Chișinău pe parcursul a 14 ani, ajungând până la funcția de șef al Serviciului relații cu publicul din cadrul Primăriei capitalei. Ulterior, în toamna anului 2018, la propunerea primarului general interimar al urbei, Ruslan Codreanu, a fost numit în funcția de vicepretor al sectorului Buiucani, „pentru a încerca să schimbăm niște lucruri”, spune Vadim Brânzaniuc. „După ce am activat jumătate de an în funcția de vicepretor și m-am făcut remarcat, cred eu, în primul rând prin proiectele care le-am inițiat, am fost propus în funcția de pretor.

La ziua de azi activez în funcția de pretor, iar proiectele pe care le-am pornit și care mă bucur să merg pe stradă și unii oameni să mă recunoască și să aprecieze aceste lucruri, sunt vizibile”, spune Vadim Brânzaniuc într-un interviu pentru „Moldova în Progres”. Potrivit lui Brânzaniuc, de la numirea în luna mai curent în funcția de pretor și până în toamna acestui an, și-a propus amenajarea a zece scuaruri din interiorul curților blocurilor de locuit. „Vorbesc de spații verzi și un alt stil de abordare – trotuare în interiorul ogrăzilor, de săptămâna viitoare începem amenajarea locurilor de parcare în curțile blocurilor de locuit. Am schimbat modalitatea de a acționa la salubrizarea orașului, a sectorului în primul rând. Nu vreau să mă laud, dar cred că am reușit să schimb modul de a acționa al serviciilor municipale”. Astfel, potrivit pretorului de Buiucani, în fiecare dimineață toate cele șase întreprinderi de salubrizare de la nivelul sectorului Buiucani sunt concentrate pe o anumită zonă. „Bunăoară, azi dimineață s-a lucrat pe strada Alba-Iulia. Aici am avut utilajele, oamenii de la întrerinderile municipale și „Spațiile Verzi”. „Spațiile Verzi” au mers cu cositul ierbii, muncitorii au curățat spațiile de uz comun, iar utilajele au mers pe trotuare. Lucrurile se văd că se schimbă”, afirmă Brânzaniuc.

„Vorbeam de scuaruri. Avem aici, la strada Alba-Iulia, principalul bulevard al sectorului, o zonă care a fost închisă timp de 13 ani. Asta din simplul motiv că așa a dorit un agent economic, fiind blocat trotuarul, fiind blocată jumătate din banda străzii. Am mers pe ideea – demolăm tot și pornim cu o nouă abodare. Astfel, am lărgit trotuarul, am reparat în întregime strada și am amenajat cu gazon acel loc. Acum lucrurile arată altfel”, a mai menționat șeful Preturii Buiucani.

Un alt aspect căruia pretorul Vadin Brânzaniuc îi acordă o atenție deosebită, este comerțul stradal. Potrivit lui, atunci când a fost numit în funcția de vicepretor de sector, la Buiucani existau trei zone de comerț stradal sau cum spune el „adevărate piețe pe trotuare”: pe strada Deleanu, str. Calea Ieșilor și la „Flacăra” (str. Ion Creangă).

„La ziua de azi ne-a mai rămas doar „Flacăra”. Însă, chiar în aceste zile au loc lucrări de reparație a trotuarului, după care vom amenaja zona verde către blocurile de locuit și oamenii nu vor mai avea elementar unde să stea în stradă. Vor merge în piețe – avem două în sector, unde sunt destule locuri libere însă care trebuie altfel gestionate, chiar dacă sunt private. Proprietarii acestor piețe sunt dispuși să schimbe modalitatea de a gestiona piețele, astfel ca fiecare să aibă loc. Asta cred că presupune o altă abordare de oraș”, mai spune Vadim Brânzaniuc.

Cât ține de intervenția în interiorul curților blocurilor de locuințe, potrivit pretorului de Buiucani, acum se lucrează pe strada Doina și Ion Aldea-Teodorovici. „O zonă în care nu au fost reparate străzile din interiorul cartierelor, mai bine de 30 de ani. Acum amenajăm locuri de parcare, a fost frezat asfaltul în întregime și asfaltăm din nou. Oamenii nu cred. Dar e un cartier cu multe cămine, cu oameni simpli. Or, marea problemă de până acum era că, de multe ori, se rapara acolo unde locuia un funcționar sau altul. Acum am ales adresele cele mai problematice și acolo intervenim”.

Sectorul Buiucani – cel mai frumos și cel mai verde din Chișinău

Pe bună dreptate, sectorul Buiucani poate fi numit drept cel mai verde și cel mai frumos sector al Capitalei. Or, anume aici, sunt concentrate cele mai multe zone verzi din Chișinău. Este vorda despre Parcul „Valea Morilor”, Parcul „La Izvor”, Parcul „Alunelul”, Pădurea-Parc din perimetrul străzilor Calea Ieșilor-Costin-Deleanu, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și Grădina Publică „Parcul Catedralei” care, la fel, administrativ sunt în sectorul Buiucani, și Parcul „Dendrarium” cu statut de Întreprindere Municipală. Tot la Buiucani sunt și două lacuri, lacul „La Izvor” și lacul „Valea Morilor”, ambele cu plaje amenajate și zone de salvatori.

În opinia pretorului Vadim Brânzaniuc, Parcul „Valea Morilor” este unul dintre cele mai frumoase obiective ale Chișinăului, restaurat în întregime, iar Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și „Parcul Catedralei”, deși sunt parcuri bine amenajate, în curând vor intra în reconstrucție. La fel, acum o săptămână, au demarat lucrările de restaurare a Parcului „Alunelul”, termenul de dare în exploatare a acestuia fiind de două luni, până la sărbătorile naționale.

Și Parcul „Dendrarium” are un plan „foarte îndrăzneț” de restaurare, urmând a fi restaurat din fondul întreprinderii, iar pentru anul viitor Pretura Buiucani a solicitat Consiliului Municipal Chișinău bani pentru proiectarea restaurării Parcului „La Izvor”.

Cât ține de Pădurea-Parc din strada Costin, anul trecut a fost amenajată doar o mică zonă, iar Pretura își pune drept scop să amenajeze după acest model de jur împrejurul zonei verzi. Asta după ce îi va fi schimbat statutul, urmând să-i fie atribuit statutul de „Parc”. Un demers în acest sens către CMC va fi făcut, potrivit pretorului, în zilele ce urmează.

„Asta am vrut să spun despre parcuri. Cei care mă cunosc n-o să-mi permită să mint. Reconstrucția parcurilor este o prioritate a mea și am spus-o întotdeauna – Chișinăul are cele mai frumoase spații verzi, dar care au fost slab dezvoltate, nu au fost exploatate corect și în interesul oamenilor și nu au fost modernizate”, a concluzionat noul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc.