• Dle Eni, în 4 ani de activitate, practic, ați reușit să salvați sistemul centralizat de termoficare din mun. Chișinău. Cum v-a reușit acest lucru?

Prin consolidarea eforturilor, multă muncă, dedicație și desigur, datorită susținerii partenerilor de dezvoltare și a unei echipe profesioniste și consolidate cu care mă mândresc!

  • Cum și când a început activitatea Dvs. în sistemul termoenergetic din mun. Chișinău și prin ce transformări a trecut acesta din acel moment?

M-am alăturat echipei cu 13 ani în urmă în cadrul fostei companii Termocom. În tot acest răstimp am avansat treptat în carieră, inițial în calitate de Șef al Secției juridice, ulterior de Director comercial adjunct, începând cu 21 iunie 2012  am fost numit în calitate de Administrator al insolvabilității S.A. ,,Termocom” în procedura planului, iar în 18 martie 2014 de Lichidator al S.A. ,,Termocom” în procedura falimentului. Astfel, am reușit să cunosc în detaliu problemele cu care se confruntă sistemul termoenergetic –  de la lipsa de investiții și probleme financiare, până la  debranșări masive și probleme de calitate. Așadar, în  anul 2015 – când am devenit director general al noii întreprinderi Termoelectrica S.A. am avut o viziune clară și obiective de dezvoltare bine stabilite, care au pornit de la faptul că am pus în prim plan consumatorul și dezvoltarea întreprinderii, astfel încât să preluăm modelele termoficării centralizate ale celor mai dezvoltate orașe ale lumii, demonstrând că se poate. Anume în anul 2015 a început o nouă filă din istoria Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică  din mun. Chișinău, iar în cei patru ani de activitate, prin proiectele implementate, Termoelectrica pune accent pe servicii de calitate, siguranța consumatorilor și performanță.

  • Care sunt cele mai importante rezultate cu care se poate mândri Termoelectrica în 4 ani de activitate?

Ne-a reușit să implementăm un șir de proiecte de modernizare atât a capacității de producere, cât și de distribuție a energiei termice. Cele mai importante sunt: reabilitarea a peste 130 de km de conducte termice, modernizarea a 7 stații de pompare, reconstrucția blocului energetic Nr.1, CET Sursa I. Am instalat cca 500 de Puncte Termice Individuale (PTI) și promovăm intens soluția Încălzirii Centralizate Autonome (Distribuția pe orizontală și PTI) etc. Totodată, s-a simplificat procedura de conectare și deconectare a încălzirii în bloc, iar  datorită unor lucrări fără precedent la infrastructura de producere și distribuție, putem asigura consumatorii din mun. Chișinău cu apă caldă non-stop, fără întrerupere în perioada de vară. Datorită îmbunătățirii calității serviciului și focusării pe necesitățile consumatorului, în fiecare an conectăm noi obiective la sistemul centralizat, iar numărul celor care solicită debranșări este tot mai mic.

  • Ce vă diferențiază? Care sunt cele mai puternice valori și servicii ale companiei?

Continuitatea și siguranța serviciilor prestate sunt pe primul loc. Depunem eforturi considerabile pentru ca să ajungem în fiecare casă cu servicii bune, astfel încât clienții noștri să fie mulțumiți de calitatea lor. Am fugit de la un șir de deprinderi istorice, cum ar fi – stoparea sursei de producere pe timp de vară. Am fugit de la termenul de început și sfârșit de sezon de încălzire. Suntem gata să livrăm energie în regim non stop, 365 de zile în an. Nu ne este frică să implementăm proiecte îndrăznețe – cum ar fi soluția Încălzirii Autonome, la sistemul centralizat. Oricât de fantastic nu ar părea, dar cu Termoelectrica și la sistemul centralizat poți avea propriul contor, poți fi independent de vecin și îți poți regla individual temperatura – cca 50 de blocuri locative beneficiază de un astfel de sistem de asigurare cu energie termică.

  • Care sunt principalele calități necesare pentru a conduce o astfel de instituție ca Termoelectrica?

Trebuie să fii pasionat și să iubești  ceea ce faci, iar acest lucru este valabil pentru orice profesie. Doar prin pasiune, entuziasm și tenacitate – în timp, reușești să îți îndeplinești obiectivele.

  • Ce face în timpul liber Veaceslav Eni?

Timpul liber îl pot asocia doar cu familia: ea mă încarcă cu energie și liniște sufletească.

  • Ce așteptări aveți de la anul 2020?

Anul 2020 va fi un an foarte activ. Avem un șir de proiecte și un plan de modernizări și reabilitări – atât a capacităților de producere, cât și de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei termice. Suntem în proces de conectare și reconectare a unui șir de consumatori noi.  Totodată, suntem activ implicați în realizarea, de comun cu partenerii noștri de dezvoltare, a unui studiu de fezabilitate privind  noi proiecte de dezvoltare, printre care construcția unui CET nou.