În luna martie al acestui an, în locația centrului de afaceri Raddison Blu Leogrand Hotel din Chișinău, a avut loc cea de-a VII-a ediție a Forumului întreprinderilor italiene și a întreprinderilor mixte moldo-italiene din Republica Moldova. Organizat de Ambasada Italiei la Chișinău și condiționat de restricțiile internaționale impuse de pandemia Covid 19, s-a desfășurat în prezența doar a speakerilor. Mulțumiri deosebite ambasadorului Valeria Biagiotti, care a crezut cu tărie în succesul evenimentului, în ciuda problemelor implicite evidente din perioada actuală. Este adevărat că pe de o parte înregistrarea Forumului și distribuția sa ulterioară online pe principalele canale media și sociale a limitat întrunirile cu prezenţa fizică, pe de altă parte a făcut posibil accesul direct în Italia la o serie de companii la care Moldova, în scopuri comerciale sau de producție, nu era cunoscută. Din acest motiv, Camera di Commercio Italiana din Moldova și-a concentrat intervenția asupra oportunităților de afaceri pentru investitorii italieni îndreptați spre această țară. 

Directorul general al CCIE din Chișinău a ilustrat potențialele puncte de atenție, rezumându-le în: costul forței de muncă dintre cele mai convenabile din Europa, sistem fiscal simplu cu un impozit maxim de 12% asupra profiturilor, prezența zonelor economice libere pentru sectoarele de producere scutite de TVA și impozitare redusă, distanța redusă față de Italia cu conexiuni aeriene directe zilnice și cu o durată de aproximativ două ore, logistica transporturilor mai bună în comparație cu țările din Asia de Est, utilizarea unei limbi latine (l. română) foarte asemănătoare cu cea italiană, prezența unei bănci italiene Eximbank Sa al grupului Intesa San Paolo, posibilitatea cetățenilor străini de a crea în mod liber companii pentru a cumpăra proprietăți pentru uz privat sau comercial. „ Grație al Acordului de liber schimb semnat în 2014 și intrat în vigoare în 2016 Moldova este singura țară din Europa care beneficiază de acorduri de liber schimb (scutiri de taxe vamale) de mărfuri atât față de toate republicile CSI, inclusiv Rusia, cât și cu Comunitatea Europeană. Ideea de a folosi această oportunitate pentru a crea platforme logistice de producție și pentru a începe relații comerciale directe între operatorii italieni și ruși, de exemplu, este deja bine dezvoltată ”, a adăugat Fabrizio Pelizzari la sfârșitul discursului său. Vicepreședintele CCIE din Chișinău, pe de altă parte, a ilustrat abordările și metodologiile legate de proiectele europene, cele finanțate de Banca Europeană și necesitatea asistenței calificate pentru identificarea și pregătirea ofertelor publice în Republica Moldova. „Am dezvoltat un birou dedicat în cadrul structurii Camerei pentru a sprijini companiile italiene interesate de acest tip de oportunități, menite să ofere informații inițiale în timp util, să creeze dacă este necesar parteneriate locale, precum și să ajute cei interesați să perfecționeze, chiar și în limba de stat, întreaga documentație necesară ”, a explicat Biagio Stamegna în timpul discursului său.

Printre alții, au participat la inițiativă: reprezentanții lui Sace Andrea Rossi și Mariangela Siciliano conectați prin video de la Roma, reprezentând Agenția de Comerț Italiană ITA Filippo Petz conectat prin video de la București, reprezentând Simest Francesco Tilli și Gabriella Severi, reprezentând Camera de Comerț Italo-Moldava a Camerelor mixte din Italia Sergio Capatti și Eleonora Pripa. O mențiune specială merită intervenția Directorului General al Invest Moldova, Agenția de Investiții a governului locale. În cadrul forumului Rodica Verbeniuc a vorbit despre climatul investițional al Republicii Moldova, despre experiența interacțiunii și sprijinul oferit de Agenție în facilitarea și dezvoltarea colaborării comerciale moldo-italiene, în condițiile în care țara noastră are un set de atuuri pentru a trezi interesul antreprenorilor străini. “Italia este un partener activ de afaceri al Republicii Moldova şi ne dorim în continuare să păstrăm acest ritm pozitiv al colaborării prin proiecte strategice de business care vin în susținerea antreprenorului local și în dezvoltarea economiei țării per ansamblu.”, a adăugat Directorul General al Agenției.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, la moment în Republica Moldova Republica Moldova activează 1391 întreprinderi cu capital italian, investițiile în capitalul social însumând circa 1756 mln. MDL sau pe locul 2 după numărul întreprinderilor cu capital străin.