Doamnă ambasador, deși, într-un alt format decât cel tradițional, comunicarea cu autoritățile spaniole, reprezentanții ai mediului de afaceri există, fapt confirmat prin comunicatele Ambasadei Republicii Moldova la Madrid. Care sunt temele abordate în cadrul acestor întrevederi și ce impact ar avea asupra cooperării bilaterale moldo-spaniole?

O misiune diplomatică mereu este prin natura ei un coagulator al relațiilor bilaterale. În dependență de specificul autorității cu care se dialoghează se abordează diferite subiecte, dar scopul unic al acestor interacțiuni este de a avansa în colaborarea bilaterală, pe proiecte comune în vederea creării de spații culturale, sociale, educaționale, politice și economice. Spre exemplu, ambasada facilitează permanent contactele dintre operatorii economici din Republica Moldova și Regatul Spaniei. Diplomația economică este una dintre prioritățile activității noastre. Subiectele pe care le abordăm pe diplomație economică se referă primordial la promovarea avantajelor pe care le oferă statul nostru potențialilor investitori care ar putea fi cointeresați de a veni în Republica Moldova și a dezvolta o afacere care ulterior va crea noi locuri de muncă și își va aduce aportul la sporirea bunăstării țării noastre. Mediul privat spaniol este asociat priorităților de politică externă ale acestui stat, geografic vorbim despre interesele fixate în America Latină, statele membre UE, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Deși recent, am observat din ce în ce mai mult interesul companiilor spaniole față de Asia de Sud și de Sud-Est. În mod corespunzător, există un interes tot mai mare și pentru statele din Europa Centrală și de Est, iar sarcina noastră este, pe de o parte, să promovăm această direcție și, pe de altă parte, să furnizăm informații și stimulente maxime pentru a transforma interesul în întreprinderi reale. Accentul principal în discuții îl punem pe transmiterea informațiilor privind caracteristica și specificul pieței Republicii Moldova, realitățile sectoriale, oportunitățile de afaceri, stabilirea de parteneriate concrete a mediilor de afaceri etc. pentru a lărgi aria de cunoaștere în rândul companiilor și antreprenorilor din Spania despre țara noastră. Misiunea noastră este de a construi acţiuni argumentate şi, astfel, de a maximaliza efectul final ce survine din interesul economic al țării noastre. 

Impactul acțiunilor întreprinse pe dimensiunea diplomatică este resimțit imediat?Este bine cunoscut că, impactul diplomației uneori nu este imediat, ci vine în timp. Astfel, în diplomația economică cifrele de afaceri bilaterale și a investițiilor directe sunt un indicator important. În cazul cu Regatul Spaniei acestea sunt în creștere, excepție fiind anul pandemic 2020.  Analiza schimburilor comerciale bilaterale cu Spania în 2019, arată o creștere a exporturilor (+ 49,5%) și a importurilor (+ 6,8%). Astfel, conform datelor BNS, în perioada de referință volumul comerțului bilateral a atins suma de 119 mil. USD (+ 17,47%, comparativ cu 2018), din care exporturi – 38,1 mil. USD și importuri – 80,9 mil. USD. Conform valorii volumului comerțului înregistrat în 2019, Spania ocupă locul 16 printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei la nivel mondial, cu o pondere de 1,38% în totalul comerțului. În 2020 exportul către Spania a înregistrat o valoare de 35 mil. USD, iar importurile 78 mln. USD. Vedem că, și în an pandemic aceste cifre sunt apropiate celor din 2019. Revin la ideea inițială că, încercăm să ne asigurăm că sunt acoperite toate sferele în care țara noastră are un potențial sau cerințe și în care instituțiile și companiile private spaniole ar putea fi cointeresate. 

Recent pe platforma de dezbateri a Cazinoului Regal din Madrid s-a desfășurat o Conferință dedicată Republicii Moldova – acțiune organizată întru celebrarea celei de-a 30-a aniversări de independență  a țării noastre. Care a fost agenda evenimentului? Conferința organizată la 29 aprilie în comun cu Academia Diplomației din Regatul Spaniei și Forul Diplomația și Societatea Civilă al Cazinoului Regal din Madrid a fost dedicată în exclusivitate Republicii Moldova și a reprezentat un eveniment de amploare, venit să celebreze cea de-a 30-a aniversare a independenței noastre. A fost o seară în care am vorbit ore întregi doar despre Republica Moldova, am invitat o personalitate marcantă, un profesor de istorie care a vorbit publicului prezent (un număr extrem de mare dacă ținem, cont că s-a desfășurat în perioada pandemică) despre parcursul istoric al teritoriului nostru până la formarea statului de acum 30 ani – Republica Moldova, am prezentat principalele direcții ale politicii externe ale statului nostru, ale realităților actuale, dar și ne-am axat pe domeniile de interes, precum: oportunitățile de afaceri oferite de țara noastră și de societate pentru investitorii străini. Din nou, obiectivul a fost să promovăm diplomația economică. La fel, am pus accent pe turism, tradiții, valori, patrimoniu cultural, resursele umane cu care ne mândrim. După conferința propriu zisă, publicul a avut plăcerea să se delecteze vizual cu expoziția de ii, cusute de către Clubul Măiestria din Republica Moldova, care au format cu interiorul imperial al Cazionului Regal un tandem și o atmosferă de nedescris, dar și să deguste din câteva vinuri moldovenești. Evenimentul a fost într-adevăr o oportunitate excelentă și un pas înainte pentru a ne atinge obiectivele noastre de a face mai cunoscută țara noastră aici în Regatul Spaniei. 

Apropo, subiecte referitoare la țara noastră apar în presa spaniolă? În discuțiile cu jurnaliștii din Spania ce teme abordați? Presa spaniolă urmărește evoluțiile la nivel internațional, iar evenimentele din țara noastră se încadrează în mediile electronice și scrise spaniole. Alegerea primei femei Președinte din Republica Moldova a fost reflectată pe larg de presa spaniolă, la fel sunt reflectate evoluțiile politice de la noi, inclusiv alegerile generale care vor urma. Odată cu evoluțiile din Catalonia, ar trebui să mărturisesc că a crescut interesul colegilor noștri spanioli, precum și a jurnaliștilor față de conflictele din regiunea noastră. Poate că acest lucru ar putea fi atribuit și funcției pe care o ocupă fostul ministru spaniol de externe în cadrul UE, Josep Borell, care este actualmente Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate. Mai mult, activitatea desfășurată de către misiune în Spania, la Madrid, dar și în regiunile Spaniei, atrage un interes considerabil al mass-media centrale sau regionale, fie că este vorba de vizite, evenimente culturale sau de altă natură. 

Spania, precum alte țări cu tradiții turistice, încearcă să redreseze situația pe acest segment, după un an de stagnare cauzată de Covid-19. Acesta, dar și alte aspecte au fost discutate în cadrul Expoziției Internaționale de Turism – FITUR de la Madrid. Care sunt pronosticurile privind turismul, dar și vacanța la mare? În a doua jumătate a lunii mai, la Madrid a avut loc FITUR – una dintre cele mai importante expoziții internaționale de turism. A fost unul dintre cele mai dificile FITUR-uri din istoria acestui eveniment, dar cel mai curajos și poate cel mai importat și mai faimos. Pentru că a fost primul eveniment de acest gen la nivel internațional de după pandemie, tot din acest motiv a avut reguli mai dificile, adaptate la condițiile anti-Covid. Chiar dacă s-a organizat în mai și nu în ianuarie după cum este tradițional, a fost același FITUR, dar într-o versiune diferită, care a venit cu un manifest pentru redresarea turismului, readaptarea lui, reconceptualizarea acestei industrii care se află într-un blocaj total de aproximativ un an și jumătate. Târgul a fost un succes pentru industrie, pentru IFEMA, pentru Spania, pentru Madrid și pentru toată lumea și a purtat un simbolism enorm – organizat în IFEMA, centru expozițional madrilen, care acum un an se convertise în cel mai mare spital improvizat de tratament pentru Covid. FITUR a fost un semn că autoritățile spaniole sunt pregătite să facă tot posibilul pentru a se asigura că industria turismului, atât de importantă pentru economia spaniolă, își revine cât mai curând posibil. Participarea la FITUR a altor state dovedește, de asemenea, că obiectivele țărilor la nivel global sunt identice, inclusiv și al Republicii Moldovei, care a fost reprezentată la FITUR de Secretarului de Stat al ministerului afacerilor externe, Dumitru Socolan – aspect extrem de apreciat de către autoritățile spaniole și benefic relațiilor noastre bilaterale. 

În ce condiții cetățenii moldoveni vor putea călători în Regatul Spaniei? În privința condițiilor de intrare a cetățenilor Republicii Moldova în Spania, menționăm că încă în cadrul FITUR-ului, Spania a prezentat mecanismul de aplicare a pașaportului de vaccinare verde digital al UE, militând pentru implementarea acestuia cât de curând posibil. Totodată, deja din 7 iunie, cetățenii statelor din afara UE, inclusiv moldoveni vaccinați complet contra Covid-19 cu vaccinele recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului și Organizația Mondială a Sănătății, pot intra în Spania cu pașaportul biometric, parcurgând un proces prealabil călătoriei de validare a pașaportului de vaccinare.