Vladimir BOLEA, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare – AGRICULTURA DIN REPUBLICA MOLDOVA POATE DEVENI PROFITABILĂ

Domnule ministru, anul curent este unul dificil pentru agircultorii moldoveni, atât din cauza condițiilor climaterice, cât și a războiului din Ucraina din cauza căruia a fost pereclitate exporturile spre piețele din Est. Autoritățile ce le propune pentru minimalizarea pierderilor? Ce programe de subvenționare li se oferă? Este vorba, în primul rând, de programele care ar spori competitivitatea, datorită cărora producătorii agricoli au acces la tehnologii moderne și devin mai eficienți în exploatarea resurselor energetice. Sunt mai multe programe de subvenționare a instalării sistemelor fotovoltaice, dar și a celor de irigare, de înființare a plantațiilor noi. În acest sens este important să facem referire la cooperarea cu partenerii de economici ai țării noastre. Dacă e să ne referim la relațiile cu UE în acest domeniu, chiar dacă în anul 2014 a fost semnat Acordul de Asociere, Republica Moldova nu a devenit o țară din care s-ar permite exporturile produselor de origine animalieră și acest fapt este în defavoaresa producătorilor noștri. Dar, lucrăm în această direcție și sperăm să finalizăm cât mai curând posibil procesul de listare a Republicii Moldova ca țară căreia i se va permite exporturile produselor de origine animalieră pe piața europeană, măcar carne de pasăre și ouă de categoria B. Noi avem posibilitatea să exportăm și produse lactate, cum ar fi cațcavalurile, care au o mare plus valoare, de aceea discuțiile privind accesul acestor produse pe piața euroeană se regăsesc printre acțiunile de susținere a producătorilor autohtoni.

Dar în condițiile de secetă cum vor fi ajutați agricultorii nostri? Și în acest context se întreprind acțiuni concrete, deoarece seceta în Republica Moldova este sistemică. Vorbim de 2 sisteme de irigare, cea mare și cea mică. Irigarea mare se efectuează din râurile Nistru și Prut și cea mică din iazurile și lacurile de acumulare care sunt pe teritoriul țării. Avem 4400 de lacuri, dintre care 561 au regulament de funcționare. Este și o decizie guvernamentală de acceptare a accesului agenților economici la aceste resurse de apă. Or, în ceea ce privește irigarea mare trebuie de elaborat un Porgram Național împreună cu partenerii noștri de dezvoltare, deoarece este vorba de sute de milioane de euro, iar Fondul de subvenționare este prea mic pentru a se putea implica financiar în asemenea proiecte de anvergură, cum ar fi construcția sistemului de irigare mare. Astfel, reieșind din schimările climatice acesta este obiectivul principal al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În contextul războiului din Ucraine se vorbește mai mult ca oricând despre securitatea alimentară. Nu vor apărea problem cu asigurarea cu alimente? În Republica Moldova nu sunt probleme ce țin de asigurarea cu alimente, dar există o problemă referitore la accesibilitatea  la aceste produse din cauza creșterii prețurilor, care este o tendință nun doar în țara noastră. În acest sens se lucrează pentru identificarea unor modalități de susținere a categoriilor de cetățeni social vulnerabili. 

Care din inițiativele legislative promovate de Dumneavoastră în Parlament, în calitate de președinte al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară trebuie implementate în primul rând? Absolut toate. Fie că ne referim la legea în baza căreia activează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, la legea privind Medicamentul Veterinar sau proiectele din Codul Funciar. Toate acestea reflectă situația la ora actuală pe segementele respective, problemele cu care se confruntă agricultorii și primăriile din țara noastră. Pentru crearea condițiilor optime de activitate aceste proiecte de legi au fost votate și a început procesul de implementare.

Dat fiind faptul că revista Moldova în Progres este citită și în Italia, vă rog să vă referiți la cooperarea cu Italia în domeniul agroalimentar? Cu Italia avem relații foarte bune, armonioase, reciproc avantajoase. De mai mulți ani importăm din Italia material săditor, fiind dezvoltat sitemul de pepeniere, de viță de vie și pomi fructiferi de calitate înaltă. În Republica Moldova sunt mai multe livezi plantate cu material săditor din Italia. De asemenea, intenționăm să constiurm un laborator pentru a verifica dacă materialul săditor nu este visurat. Aceasta ne-ar permite să avem pepeniere proprii cu soiuri modern, rezistente la condițiile climaterice actuale, oferindu-ne și posibilitate de exportare. O destinație ar fi Federația Rusă, deoarece Italia este un important exportator de puieti în această țară, în special în regiunea Krasnodar, dar aceștia nu sunt aclimatizați, deaceea Federația Rusă este interesată ca materialul săditor să fie crescut în Republica Moldova, în condiții climaterice similare, cel din Italia fiind crescut în alte condiții climaterice. Dacă Republica Moldova va construi un asemenea laborator, atunci vom putea exporta material săditor în Federația Rusă, dar și în alte țări.

Agricultura în Republica Moldova are șanse să devină una modernă, profitabilă?Desigur, deoarece producem materie primă pentru produse agricole de primă necesitate, grâu, porumb etc. Dacă e să facem ordine în baza legală pentru acest domeniu și să implementăm reformele eminente, în câțiva ani agricultura din Republica Moldova ar putea deveni profitabilă.