,, Zâmbetele oamenilor sunt cea mai mare răsplată” Interviu cu Lara Moraru, Director Executiv al Fundației lui Vlad Plahotniuc ”Edelweiss”

Ce înseamnă Fundația lui Vlad Plahotniuc ”Edelweiss” pentru dumneavoastră?

Pentru mine, Fundația este o mare familie în care fiecare găsește sprijin, alinare și o vorbă bună la momentul potrivit. Și, ca în orice familie harnică din Moldova, încercăm să ne ducem la bun sfârșit sarcinile pe care le avem. Câteodată e mai ușor, alteori mai greu, dar la final, zâmbetele copiilor, oamenilor pe care îi ajutăm, sunt cea mai mare răsplată pentru eforturile noastre.

Ați simțit vreodată că sunteți copleșită de poveștile dureroase pe care oamenii vi le împărtășesc?

Nu o dată, de foarte multe ori. Și mărturisesc că adesea finalul acestor povești mă găsește cu lacrimi în ochi. Sunt povești dureroase de viață, despre copii bolnavi, despre violență în familie, despre sărăcie și deznădejde. Nu poți rămâne indiferent, oricât de tare ai fi.

Există vreo legătură între solicitările pe care le primiți la Fundație și campaniile pe care le derulați?

Cu siguranță. Primim adesea solicitări directe pe care încercăm să le rezolvăm prin sprijin acordat direct. Spre exemplu, ne scriu părinți care au copii bolnavi și nu își permit aparate medicale scumpe și, în aceste situații, încercăm să ajutăm direct, dăruindu-le lucrurile de care au atâta nevoie. Sunt multe cazuri de genul acesta. Dar sunt și multe alte cazuri care ne-au determinat să inițiem campanii naționale, cum este, spre exemplu, campania ,,Familii Ocrotite, îndreptată împotriva violenței în familie.

Ce urmăriți prin aceste campanii sociale pe care le derulați?

La debutul fiecărei campanii, ne gândim la cât de mult vom putea ajuta real familiile din Moldova, pentru că acolo, în fiecare familie unde cresc copii, crește de fapt viitorul Moldovei.

Aveți o campanie de care sunteți legată emoțional în mod special?

Mi-e greu să aleg. Cred că absolut fiecare proiect al Fundației lui Vlad Plahotniuc este special, pentru că toate se referă la oameni și la problemele lor. Pentru mine deosebit de important este faptul că am reușit să salvăm viețile unor copii, în urma consultațiilor gratuite oferite de Cabinetul pediatric mobil, dar și speranța pe care o oferim celor care vin la cabinetele de consiliere psihologică și juridică în cazurile de violență în familie. Așa că aș spune că nu campaniile sunt speciale, oamenii sunt speciali.