Italia și Republica Moldova celebrează 25 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Vine să consolideze această relație evenimentul din 10 iunie, găzduit de Sala Roșie a Castelului din Barletta, unde s-au reunit numeroase autorități pentru inaugurarea Biroului de Reprezentanță a Camerei de Comerț Italo-Moldave. Acesta își va avea sediul în Piazza Caduti in Guerra, nr. 6 și îl va avea drept referent pe dl. Luigi Caruso.

La această inițiativă de importanță majoră a participat Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, E.S. Stela Stîngaci, Consulul Onorific al Republicii Moldova în circumscripția Marche și Abruzzo, precum și referentul sediului de reprezentanță a Camerei de Comerț Italo-Moldave pentru regiunile Marche și Abruzzo, dl Roberto Galanti, Consilierul Camerei de Comerț Italo-Moldave, dl. Pasquale Di Gregorio. Evenimentul a fost moderat de Francesca Rizzi, avocata de încredere a Consulatului Onorific al Republicii Moldova pentru circumscripția Marche-Abruzzo, care a evidențiat din start importanța acestui eveniment.

Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, E.S. Stela Stîngaci a oferit o descriere completă a țării, numind-o mică dar, în același timp, amplasată în poziție strategică la răscrucea marilor piețe, printre care și cea europeană, a vorbit despre o economie deschisă, menționând acordul de asocierea a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, semnat în 2014 și subliniind, de asemenea, că regimul de liber schimb prevede accesul la o piața cu peste 800 milioane de consumatori. După ce au fost enumerate caracteristicile teritoriului și avantajele unei colaborări, Ambasadoarea a afirmat că: ”Italia este unul din principalii parteneri europeni ai Republicii Moldova”:

Cu referință la inaugurarea Biroului de reprezentanță din Barletta, Ambasadoarea a menționat următoarele: ”Odată cu deschiderea acestui Birou de reprezentanță camerală, vom consolida prezența noastră instituțională pe coasta adriatică”, adăugând că ”Autoritățile instituționale și diplomatice și-au făcut treaba. Acum e rândul Camerelor de Comerț să transforme inițiativele în ceva concret și palpabil”. Această invitație a fost imediat acceptată de către Avocatul Liso, reprezentantul Camerei de Comerț din Bari, care a manifestat deplina disponibilitate a acesteia și încrederea față de proiectele de internaționalizare, declarând că: ”Alegerea internaționalizării e una din cheile de rezolvare pentru a încerca să depășim criza din ultimii ani”.

Noul Birou de reprezentanță are obiectivul clar de a lua întreprinderea de mână și de a o asista în toate, oferind un serviciu celor ce vor să utilizeze noi căi de colaborare și să facă afaceri la modul serios. Acesta, cu siguranță, va reprezenta și o oportunitate în plus pentru Republica Moldova de a se face cunoscută.