Cinci tratate bilaterale și o Declarație de cooperare strategică – semnate, clădirea Președinției – inaugurată și promisiuni de noi investiții în țara noastră. Așa s-a încheiat prima zi a vizitei oficiale a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Republica Moldova.  În cea de-a doua zi a vizitei, care va continua la sudul țării, în Autonomia Găgăuză, urmează inaugurarea a noi obiective renovate din banii poporului turc.

Ceremonia oficială de întâmpinare a Președintelui Republicii Turcia, Recep Erdogan și a Primei Doamne a Turciei, Emine Erdogan a avut loc la sediul clădirii renovate a Președinției Republicii Moldova. Ulterior, în scopul consolidării relațiilor de colaborare moldo-turce Igor Dodon și Recep Tayyip Erdogan au semnat Declarația comună de cooperare strategică între Moldova și Turcia. „Dat fiind existența unui parteneriat strategic între Turcia și Republica Moldova, stat care mereu a contribuit la întărirea statalității țării noastre, astăzi am decis să creăm Consiliul de cooperare strategică”, a declarat Igor Dodon.

Împreună cu omologul turc, Președintele Republicii Moldova a constatat cu satisfacție dezvoltarea dinamică a relațiilor bilaterale între Moldova și Turcia în mai multe domenii. „Spre exemplu, volumul comerțului în ianuarie-august 2018 a constituit 271 milioane de dolari, cu 7% mai mult decât în perioada respectivă a anului precedent”, a specificat șeful statului nostru.

Totodată, președinții celor două state și-au propus drept scop creșterea schimbului comercial cu Turcia până la 500 milioane de dolari, iar în următorii ani – să fie atinsă cifra de peste un miliard.

Contribuția importantă a investitorilor turci în economia națională a fost apreciată și de premierul Pavel Filip în cadrul vizitei întreprinse de șeful statului turc la Guvernul Republicii Moldova.

„Aeroportul Chișinău – modernizat, Spitalul Medpark, hotelul Radisson, dar și cel mai mare mall din țara noastră – toate sunt investiții turcești. Prin aceste investiții directe, companiile turcești și Guvernul Turciei au contribuit la dezvoltarea țării noastre”, a subliniat premierul.

Pavel Filip a remarcat și asistența tehnică oferită de Turcia țării noastre prin intermediul Agenției TIKA pentru renovarea unei secții la Institutul Mamei și al Copilului, dar și pentru realizarea altor proiecte sociale în UTA Găgăuzia. Pe parcursul ultimilor doi ani, în acest scop au fost alocate peste 33 milioane de dolari.

Nu în ultimul rând, după ce recent o companie turcească a câștigat concursul pentru construcția „Arenei Chișinău”, Turcia s-a arătat interesată să investească și în restabilirea clădirii Circului din Chișinău.      

Părțile au constatat și creșterea volumului de schimburi comerciale, după semnarea Acordului de Liber Schimb. Anul trecut, acestea au înregistrat o creștere de 23%, în comparație cu 2016. În acest sens, a fost evidențiată necesitatea convocării, până la finele anului curent, a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat disponibilitatea de a face toate demersurile necesare ca schimburile comerciale dintre țări să crească, la fel, ca și investițiile turcești în Republica Moldova. În acest sens, a fost menționată și intenția deschiderii unor bănci turcești în țara noastră.

„Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele Turciei.

Pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei. Premierul Pavel Filip a spus că Guvernul acordă o atenție aparte dezvoltării UTA Găgăuzia, fiind elaborat și un plan de acțiuni în acest scop.

Tot în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, au fost semnate cinci tratate bilaterale.

Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca şi în cazul paşapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele 2 țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state.

Un alt tratat prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale. Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune.

Totodată, a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc „S. Demirel” din orașul Congaz. Acesta prevede condițiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanțarea şi scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

Oficialii din cele două țări au constatat că dialogul moldo-turc evoluează pozitiv, menționând că cele cinci acorduri semnate vor contribui în mod direct la extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii.

Este de menționat că în Moldova activează 1.300 de companii cu capital turcesc cifra de afaceri ale cărora constituie circa 25 de milioane de dolari. Pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în anul curent suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia.

Până în prezent, între Republica Moldova și Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.