La 15 iunie 2017 în incinta Camerei de Comerț din Pordenone (Italia), în prestigiosul Palat Montereale Mantica, a avut loc Conferința ”Moldova – platforma economică din Europa de Est pentru întreprinderile italiene, după acordul de asociere cu Uniunea Europeană”, organizat de Reprezentanța Camerei de Comerț Italo-Moldave din Treviso, cu patronajul Camerei de Comerț din Pordenone, Ambasadei Republicii Moldova la Roma, acreditarea, în scop informațional, a Ordinului Experților Contabili din Pordenone și participarea Agenției Vămilor.

Importanța evenimentului a fost pusă în valoare atât de participarea întreprinderilor și profesioniștilor, cât și de prezența comună a Ambasadoarei Republicii Moldova în Italia, E.S. Stela Stîngaci și Ambasadoarei Republicii Italiene în Republica Moldova, E.S. Valeria Biagiotti – dovadă a sinergiei și intensificării relațiilor instituționale și economico-comerciale între cele două țări, așa cum a fost menționat și confirmat de înaltele reprezentante ale ambelor State.

Au fost foarte apreciate intervențiile prezenților, care au vorbit despre oportunitățile de investiție în Moldova, despre avantajele apărute în urma semnării, din partea Moldovei, a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, despre posibilitatea și modalitatea de participare a subiecților italieni (persoane fizice sau juridice) într-o societate de drept moldovenesc, cu respectivele reflecții în domeniul fiscal, importanța strategică și logistică a portului de la Giurgiulești, care, datorită recentului acord cu societatea chineză China Shipping Container Lines, a introdus Moldova în circuitul economic al țărilor din Drumul Mătăsii.

În încheierea lucrărilor Conferinței prezenții au avut ocazia să asculte mărturii antreprenoriale de succes, precum și prezentarea unor noi proiecte în curs de realizare.