De mai bine de 10 ani, în Moldova se sărbătorește „Ziua Națională a vinului”. Până şi pe hartă, Republica Moldova are aspectul unui strugure, iar vinul este simbolul fiecărui gospodar. La sfârşitul lunii septembrie, în curţile moldovenilor găsești o droaie de butoaie din lemn.
După o muncă intensă, acestea sunt umplute cu vin. Clasificarea vinurilor după criterii riguros ştiintifice este imposibilă, datorită compoziției chimice complexe. Din această cauză secretul vinului moldovenesc încă nu a fost demascat. Astfel, valorosul produs este cunoscut fiind de calitate, însă prea puţin pentru a acapara o piaţă largă de consum.

În prima duminică din octombrie, aproximativ toate întreprinderile vinicole din ţară, vinificatori privați, reprezentanți ai ramurii științifice și instituții de învățământ, colective populare, agenții de turism, întreprinderi din alimentația publică și-au prezentat producția în pavilioane expoziționale. Scopul acestei expoziţii este de a promova vinurile moldoveneşti pentru crearea imaginii culturale şi educarea consumului, atât printre rândurile băştinaşilor, cât şi a turiştilor.

Fondatorul site-ului wine.md, Snejana Zacepa, ne-a relatat despre cât de apreciat este vinul moldovenesc peste hotarele ţării.

– Care este rolul proiectului wine.md şi când a fost lansat?
–  Ne-am lansat, acum 2 ani, cu sloganul „Puţin ca tot ce-i bun, şi bun ca tot ce-i rar, aşa e vinul din Moldova „, deoarece suntem convinşi că ceea ce nu îi ajunge vinului moldovenesc, este promovarea.

– Prin ce metode acţionaţi?
– Am dezvoltat acest magazin vinicol prin utilizarea sistemelor de achitare prin card și ne-am calificat printre primii în ţară, având un nivel înalt de prestare a serviciilor. Din start am aderat la proiecte, care implicau mass-media. Acum suntem în proces de aprobare într-un concurs european, care promite câştigătorilor şansa de a fi promovaţi pe întregul spaţiu online european şi de un spot publicitar. În acelaşi timp, ne promovăm prin training-urile organizate de companii ca Google, pentru sectorul vânzărilor online.

– Un proiect de succes, din aceeași categorie, este considerat şi „Wine Lovers Club””. Ce implică acesta?
-Am lansat această asociaţie pentru a educa oamenii simpli în arta consumului de vinuri. În rândurile participanţilor avem şi oaspeţi de peste hotare. La întâlnirile noastre, care de obicei au loc într-o atmosferă pe măsură, în wine-barul George al II-lea, învăţăm cultura vinului şi savurăm din ele cu mare plăcere.

– Rezultatele obţinute sunt pe măsură?
– Într-adevăr, îmi place să constat că oamenii devin mai rafinaţi. De obicei, anunţurile la întâlniri, sunt publicate cu ceva timp înainte de eveniment, dar în prima noapte deja sunt în jur la 30 solicitanți.

– Există o taxă unică pentru a participa?
– Nu există o taxă stabilă, din cauză că de fiecare dată degustăm vinuri diferite, dar cu siguranţă suma pentru o seară nu depăşeşte 150 lei. Mai mult decât atât, membrii au reduceri uneori.

– Cât de solicitat este vinul moldovenesc peste hotarele țării?
– Cu ajutorul opțiunii ”Cumpărăm un vin online” accesibilitatea e la ea acasă. Noi ne străduim ca vinul să ajungă în orice colț al lumii. Culegem vinuri pentru diverse evenimente  și suntem bine stabiliți în acest domeniu.

– Recent a fost lansată ”Harta vinului”, cum v-a reușit?
– Harta vinului este creată pentru consumator și este o informație utilă pentru străini. Producătorii au apreciat foarte mult acest gest și gândim un concept de revistă a vinului. Dar, cu părere de rău, acest gen al presei nu este valorificat în Moldova. În timp ce țările vecine au câte o revistă cu această tematică, Moldova fiind o țară vinicolă, rămâne restanțieră la acest capitol.

– Cum recunoaștem un vin bun?
– Sunt 3 principii de bază: să atragă prin sticlă, anul roadei și data îmbutelierii. În același timp, un producător care se respectă, indică dacă vinul este selectat, maturat sau sec.

– Vinul moldovenesc poate avea un viitor european?
– Avem tendința de a ne europeniza în producerea vinului. Însă prețul acestuia este prea mare, pentru că producătorii nu sunt susținuți de stat. Dacă e să vorbim de regiuni, atunci nordul țării produce vin de calitate, iar partea sudică este specializată în divin. În cadrul proiectelor de export, am aflat că pentru a pretinde la calitatea europeană nu avem decât să muncim riguros și la cel mai înalt nivel.

Jurnalist – Cristina Evtodii